• A szív és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szív- és érrendszeri megbetegedések – a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség – halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van.

    Nagy a szívinfarktus bekövetkeztének kockázata azoknál az embereknél, akik cukorbetegségben szenvednek, van kimutatható érelmeszesedésük, illetve több egyéb kockázati tényező (túlsúly, dohányzás, magasvérnyomás, vesebetegség, stb.) halmozottan fordul elő.

    Legfontosabb teendők:

    •    dohányzás mellőzése
    •    rendszeres fizikai aktivitás - legalább 30 perc naponta
    •    zöldségben gazdag, teljes kiőrlésű pékárut tartalmazó étrend, mérsékelt zsírfogyasztással
    •    elhízás kerülése
    •    vérnyomás legyen 140/90 Hgmm alatt
    •    az összkoleszterin legyen 5 mmol/l alatt

    Hirdetések

    A szív- és érrendszeri megbetegedés szempontjából nagy kockázatú személyeknél szigorúbbak a célértékek:

    •    130/80Hgmm alatt legyen a vérnyomás,
    •    összkoleszterin legyen 4,5 mmol/l alatt, az LDL-koleszterin (a "rossz" koleszterin) 2,5 mmol/l  alatt, sőt lehetőleg 1,8 mmol/l -ig kell csökkenteni,
    •    az éhgyomri vércukor legyen 6 mmol/l alatt

    A 10 éven belüli halálos szív- és érrendszeri esemény kockázatának mértékéről egy alapos kikérdezés és néhány vizsgálat után a háziorvos véleményt tud mondani. Léteznek olyan táblázatok (pl: http://szeretemazeletem.hu/cikkek/sziv--es-errendszeri-kockazatbecslo-tablazat), amelyek több százezer személy feldolgozott adatain alapulnak, és ennek segítségével bizonyos, egyénre vonatkozó kockázatokra következtethetünk. Amennyiben ez az érték eléri, vagy meghaladja az 5 százalékot, nagy kockázatról beszélünk.

    Testsúly-csökkentés, rendszeres testmozgás

    A dohányzás elhagyásának szükségességét nem lehet eléggé hangsúlyozni, akár speciális gyógyszeres kezelés igénybevételével is. Ha a testtömeg-index 30 felett van, mindenképpen testsúlycsökkentés szükséges. A testtömeg index kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével, ez jó közelítéssel átlagos testalkatú felnőtteknél segít megbecsülni a tápláltsági állapotot.

    Testtömegindex (kg/m²)

    Testsúlyosztályozás

      < 16

      súlyos soványság

      16 – 16,99

      mérsékelt soványság

      17 – 18,49

      enyhe soványság

      18,5 – 24,99

      normális testsúly

      25 – 29,99

      túlsúlyos

      30 – 34,99

      I. fokú elhízás

      35 – 39,99

      II. fokú elhízás

      ≥ 40

      III. fokú (súlyos) elhízás

    (WHO)

    Fontos azonban figyelembe venni a haskörfogatot is: férfiaknál 102 cm alatti, nőknél 88 cm alatti értékre kell törekedni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rendszeres, napi 30 perces, közepes intenzitású testmozgásnak kimutathatóan kockázatcsökkentő hatása van. Érdemes a lift helyett a lépcsőt használni, egy-két buszmegállónyi távolságot gyalog megtenni. Olyan sporttevékenységet érdemes választani (pl.: intenzív gyaloglás, kirándulás, úszás, kerékpározás, tánc, labdajátékok stb.), amely örömet okoz, és lehetőleg családdal, barátokkal együtt  végezhető, hiszen egymást bátorítva könnyebb átlendülni a holtpontokon.

    Amennyiben komolyabb edzést tervez valaki, a háziorvos és sportszakember tanácsát is érdemes kiérni. A jól kivitelezett mozgásprogram "mellékhatása" a testsúly csökkenése, és a javuló önbizalom.

    Ha nem sikerül a kívánt koleszterin, vércukor, vagy vérnyomás értéket életmód-változtatással elérni, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség van, de a gyógyszeres terápia sem elegendő önmagában, az életvitel megváltoztatása ez esetben is ugyanolyan fontos.

    Gyógyszeres terápia megkezdése előtt mindig egyeztessen kezelőorvosával.

    (WEBBeteg)

    A Bayer Hungária Kft. által támogatott tartalom.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Gyógynövénnyel a súlyproblémák ellen

    Az indiai csalánt az ayurvédikus gyógyászat is használta. Segít rendezni a pajzsmirigy működését, hiszen legtöbbször ez áll a hátterében az indokolatlan súlygyarapodásnak.

    Gyógynövénnyel a súlyproblémák ellen

    Az indiai csalánt az ayurvédikus gyógyászat is használta. Segít rendezni a pajzsmirigy működését, hiszen legtöbbször ez áll a hátterében az indokolatlan súlygyarapodásnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.