• Előrejelzés - A koszorúérbetegek életkilátásai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A korábbi eljárásoknál megbízhatóbban jelzi a szívbetegek életkilátásait osztrák és német szívgyógyászok pontrendszere a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiről, amelyet az általánosan végzett vizsgálatok adatai alapján készítettek el.

    A személyre szóló, egyénre szabott gyógykezelés alapvetően fontos eleme, hogy a kezelőorvos pontosan fölmérhesse a beteg kockázati tényezőinek mértékét, a legjobb módszereket a betegség előrehaladásának fékezéséhez. 

    Az évtizedek alatt fokozatosan kifejlődő és lassan romló érelmeszesedés előrehaladását nem könnyű megjósolni. Különböző vizsgálatok eredményeiből már több eljárás készült, de ezek eddig nem voltak igazán megbízhatóak.

    Hirdetések

    Bécsi és ludwigshafeni kardiológusok együttműködésével készült el most egy olyan pontozás, amely az általánosan, mindenütt elvégzett mérések, laboratóriumi vizsgálatok fölhasználásával kínál olyan módszert, amellyel a betegek életkilátásai nagy valószínűséggel meghatározhatók - olvasható a European Heart Journal szakfolyóiratban.

    Szakemberek 547 szívbeteg sorsát követték átlag több mint egy évtizeden át. A különféle klinikákon kezelt betegek esetében mindazok az adatok, mérési eredmények hiány nélkül megvoltak, amelyeket a kutatók lényegesen gondoltak a betegek életkilátásai szempontjából.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az életkor, a szív balkamrájának teljesítménye, a pulzusszám, a máj és a vese állapotára jellemző laboratóriumi adatok, valamint a cukorháztartás állapotát mutató, a vércukornak több hónapos átlagát jelző, vérfestékhez kötött cukor mennyisége került ebbe a listába.

    A munkacsoport a legkülönbözőbb egyéb laboratóriumi mérések eredményeit, a betegek által szedett gyógyszerek egész sorát is besorolta az értékelésbe, de ezek a kockázat mértékének meghatározását jelentősen nem befolyásolták.

    A pontozásban szereplő adatok alapján a korábbi módszereknél 35 százalékkal pontosabban tudták meghatározni a nagykockázatú betegeket, azt, hogy a vizsgált betegcsoportban mekkora a tízéves túlélési arány. A kutatók szerint az orvosok ezzel a módszerrel kiemelhetik azokat a betegeket, akik fokozott figyelmű kezelést igényelnek.

    (MTI)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegség

    Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése az ischaemiás szívbetegség előfordulását 21 százalékkal csökkenti a kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva.

    Érszűkület: diétás tanácsok a megelőzéshez és a betegséggel küzdőknek

    A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében a legtöbb esetben érelmeszesedés (atherosclerosis) áll. Ez az elváltozás mindaddig nem okoz panaszokat, amíg a beszűkült átmérőjű vérerekben szabadon áramlik a vér. Azonban egy kisebb vérrög vagy a nagymértékű érelmeszesedés is már komoly következményeket okozhat (például szélütés, szívinfarktus), ezért fontos a kialakult betegségek megfelelő kezelése, melyben szerepet kap a helyes táplálkozás is.

    A koszorúér-meszesedés kialakulásának okai

    Coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret nevezzük. Ennek az érrendszernek a meszesedését hívjuk coronariasclerosisnak. A nyugat-európai országokban, az Egyesült Államokban és nemkülönben hazánkban is a vezető halálokok közé tartozik a coronariasclerosis és az ebből eredő szívizominfarktus, valamint a hirtelen szívhalál.

    Értágítás és érműtét

    Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.

    Hogyan zajlik az érultrahang vizsgálat? (DOPPLER)

    Az érultrahangot a szívultrahanghoz hasonlóan egy kis bezselézett (hogy a bőrrel jól érintkezzen) kézi vizsgálófejjel végzik. Mit mutat meg az érultrahang vizsgálat?

    A vesebetegek nagy része magas vérnyomásban szenved

    Az idősebbek körében - de már a fiatalabbaknál is - igen gyakori probléma a magas vérnyomás, ám vesebetegség fennállása esetén ez az arány még magasabb. Éppen ezért a gyógyszeres kezelésnek a vérnyomás normalizálásán túl a vesék védelmében is nagy szerepe van. Hogy mégis hogy lehet kezelni a vesebetegség okozta hipertóniát, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.