Dr. House-on túl: a kardiológia múltja és jelene

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Testünk motorja, nélküle aligha létezhetnénk, mégis a legtöbb probléma ezzel a maroknyi ketyerével adódhat életünk során. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban időszaki kiállítás nyílt a szívről, amely több tucat készüléken, preparátumon és műszeren keresztül mutatja be, hogy hogyan is működik ez az igen fontos szerv.

Szívsebészeti és diagnosztikai eszközök, rajzok, száraz és nedves preparátumok, filmek és animációk – mind, mind a szívről, annak működéséről vagy éppen zavarairól, és betegségeinek gyógyítási lehetőségeiről. Október végéig látható az Orvostörténeti Múzeumban a Szívdobbanás című időszaki kiállítás, ami egészen a múlttól a legmodernebb eljárásokig kalauzolja el a látogatókat a kardiológia világában.

– Nagy kihívás volt, hogy múzeumi keretek között hogyan mutassuk be például a katétereket, amik laikusok számára leginkább egy szívószálhoz hasonlítanak, de különböző szemléltető eszközök segítségével sikerült. Támaszkodtunk az internet nyújtotta lehetőségekre is, így a látogatók állapotfelmérő teszteket is kitölthetnek. Különböző QR-kódok segítségével pedig még szélesebb képet kaphatnak a kardiológia világából – mesélte Szabó Katalin, a kiállítás kurátora, hozzátéve: a kiállításon különböző szívportrékat is bemutatnak, arról, hogy hogyan látták a múltban és most a szívet az orvosok.

– Látható egy 1920-ból származó eszköz is, amivel már akkor meg tudták nyitni a mellkast. De vannak különböző időkből pacemakerjeink is, sőt egy olyan preparátum is látható, ami azt mutatja, hogy hogyan kapcsolódik a szívhez ez az életmentő eszköz – folytatta a kurátor, aki hozzátette: a múlt anyagai a saját eszköztárukból, míg a legmodernebb technikákat a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettől, a Patológiai Intézettől, belgyógyászatoktól és műszerforgalmazó cégektől kapták.

patológiai intézet

A kiállítás legfőbb célja

– A kiállítás nem titkolt szándéka az is, hogy még több emberben tudatosuljon: a technika és a tudomány fejlődésének nagyon sokat köszönhetünk, de mindez nem elég, ha mi magunk nem érzünk felelősséget saját egészségünk iránt. Mivel hazánkban a megbetegedések és halálokok között a szív- és érrendszeri betegségek meghatározó szerepet játszanak, a legfontosabb hazai népegészségügyi feladat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése – hangsúlyozta a kurátor.

Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.