Pitvarfibrilláció: rövidebb és eredményesebb eljárások

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Tizenhetedik alkalommal találkoztak a szakemberek a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencián, amelyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok indítottak el. Mára a balatonfüredi után a második legjelentősebb kardiológiai továbbképzés a cívisvárosban megrendezett kongresszus, amely a hétvégén zárult.

A konferencia célja a folyamatos kardiológiai továbbképzés biztosítása és a legújabb szakmai ismeretek naprakész átadása, korábban a régióra koncentráltak, a gyorsan népszerűvé vált rendezvény azonban hamar túlnőtte a regionális kereteket és országos lett. Az első évben mintegy 400 regisztrált meghívott - egyebek mellett kardiológusok, belgyógyászok, rezidensek és PhD hallgatók - jelenlétével zajlott az esemény, azóta ez a szám megháromszorozódott - mondta dr. Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum egyetemi docense, aki a konferencián nyilatkozott a WEBBetegnek.

Külön szekció foglalkozott a kardiológiai napokon az elektrofiziológiai terápia perspektíváival az „Aritmia délután” keretében. Ezen szó esett a hazánkban is legalább százezer embert érintő pitvarfibrilláció katéter ablációs kezeléséről, amely az elmúlt 20 év alatt a szívritmuszavarok jelentős részében a leghatékonyabb terápiává fejlődött.

Az abláció segítségével a szív megfelelő ritmusát szabályozó elektromos ingerképző, ingerületvezető rendszer zavarait szűntetik meg.

Az ischaemiás szívbetegségről is szó esett

A Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencián az idén is kiemelkedő téma volt az ischaemiás szívbetegség, amely a koszorúér-betegségek egyik típusa, és oxigénhiányt okoz a vérellátás zavarának következtében.

Az ablációs módszerekről

Dr. Csanádi ZoltánDr. Csanádi Zoltán, aki a debreceni Kardiológiai Intézetben az Aritmológia és Szívelektrofiziológia vezetője, a 90-es években 3 éven keresztül Kanadában tanulmányozta az akkor egészen újnak számító ablációs módszereket. Elmondta, hogy napjainkban az egyik legnehezebb katéteres beavatkozás a pitvarfibrilláció kezelése.

A hazánkban elsőként Debrecenben bevezetett fagyasztásos, illetve speciális katéterekkel végzett rádiófrekvenciás ablációkat 2008 óta végzik egyre több pitvarfibrillációban szenvedő betegen. A két új módszer előnye, hogy rövid idő alatt elsajátítható, nem szükséges hozzá költséges navigációs berendezés, így sokkal egyszerűbben és precízebben elvégezhető a beavatkozás, nem beszélve arról, hogy a korábban akár 5-6 órás műtét 2 órára rövidült, ami a betegek komfortja szempontjából is jelentős előrelépés. Az évente összesen elvégzett 400-500 katéter ablációs beavatkozásból már több mint 100 a pitvarfibrilláció miatti műtét a cívisvárosban.

A Szívelektrofiziológiai Laboratórium egyben az Európai Szívritmus Társaság akkreditált oktató centrumaként működik a Debreceni Egyetemen, továbbá a világ legnagyobb orvostechnológiai gyártójának, az amerikai székhelyű Medtronic vállalatnak az egyetlen képző központja a kelet-közép-európai régióban, ahol évente 4-5 tréninget szerveznek.

Megelőzés, korai diagnózis

A szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai, vezető halálokként szerepelnek a gyakori koszorúér megbetegedések, és már nem csak az idősebb korosztályt érintik. Közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt. A felsoroltak mindegyike a szív-és érrendszeri megbetegedések jelentős rizikófaktorai, amelyek helyes táplálkozás és életmód mellett befolyásolhatók. A szívritmuszavarok egy része öröklött betegség, tehát nem megelőzhető, itt a korai diagnózisra és a megfelelő kezelésre kell törekedni – hívja fel a figyelmet dr. Csanádi Zoltán. Egészséges étrenddel megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum egyetemi docense

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.