• A házasok tovább élnek szívműtét után

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szív-bypass műtét után háromszor nagyobb a túlélés esélye a műtétet követő első három hónapban azoknak, akik házastársi kapcsolatban élnek, legyen szó a feleségről vagy a férjről. Ez a három hónap a legkritikusabb a páciensek életében.

    Optimális átállás

    Az Ellen Idler vezetésével dolgozó kutatócsapat 500 pácienst vizsgált, akiken szívkoszorúér szűkületük miatt bypass műtétet végeztek. Az atlantai Emory Egyetem szakértői valamennyi pácienst kikérdezték hogylétükről és arról, hogy milyen reményekkel tekintenek a jövőbe. A műtét utáni túlélési rátát egybevetették a megkérdezettek válaszaival és ennek alapján igyekeztek összefüggést találni a magasabb várható élettartamra vonatkozóan.

    Hirdetések

    "A házastársi kapcsolatban élő páciensek az egyedülállókkal szemben jelentősen optimistábbak.” – magyarázza Idler. A házas megkérdezettek gyakrabban feleltek igennel arra a kérdésre, hogy tudták-e kezelni a műtét után jelentkező fájdalmat, kellemetlenségeket, illetve a műtéttel kapcsolatos félelmeiket.

    A házastárs mint „személyi testőr”

      Teszt: Ön hajlamos az érbetegségekre?


    Segítsen magának, hogy kezelőorvosa segíthessen Önnek! Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! Tovább az érbetegség teszthez >>

    A legnagyobb hatás a műtétet követő első három hónapban mutatkozik meg. Ezt a kritikus időszakot háromszor annyi házas páciens élte túl, mint egyedülálló. A műtét után öt évvel is még kétszer nagyobb a túlélési esélye, annak, aki házasságban él.

    Ennek hátterében felmérések szerint többek között az is állhat, hogy a műtétet követően sokkal többen dohányoznak az egyedülállóak közül. A házastársak vigyázó szemekkel figyelik párjukat, és több-kevesebb sikerrel visszatartják a káros szenvedélytől. A tudósok szerint ez az egyik alapköve annak, hogy a házasságban élők életkilátásai miért jobbak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A férj épp olyan nagy segítség, mint a feleség

    A kutatások arra is irányultak, hogy megvizsgálják vannak-e különbségek a nemek támogató szerepében. Azt tapasztalták, hogy a férfiak éppoly nagy szerepet játszanak párjuk felépülésében, mint a feleségek.

    William Farr, brit orvos, már 1858-ban megállapította, hogy a házasságban élők ritkábban halnak meg fiatalon. A későbbi, célzottan erre a kérdésre irányuló kutatások kimutatták, hogy a házastárs halála, a válás és az a tény, ha valaki sohasem volt házas, lerövidíti a várható élettartamot.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tudta, hogy a házasság egészséges? Mutatjuk, hogy miért

    A házas emberek stresszhormonszintje alacsonyabb, mint egyedülálló, elvált vagy özvegy társaiké - állítják a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói, akik tanulmányukkal elsőként nyújtottak biológiai bizonyítékot a házasság egészségre gyakorolt hatásáról.

    Hálószobatitkok a házasságban - Az orvos válaszol

    Létezik az, hogy egy gyermek születése után a feleségem nem kívánja az együttlétet? Tényleg az orgazmus nélküliség miatt lehet az utóbbi időben fokozottan ingerült? Mi a fajsúlyosabb: a klitoriszos, vagy a hüvelyi orgazmus? Ha számára ezek tabutémák, akkor én hogyan jöjjek rá? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Pitvarfibrilláció: rövidebb és eredményesebb eljárások

    Tizenhetedik alkalommal találkoztak a szakemberek a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencián, amelyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok indítottak el. Mára a balatonfüredi után a második legjelentősebb kardiológiai továbbképzés a cívisvárosban megrendezett kongresszus, amely a hétvégén zárult.

    A házasságban élők kevesebbet mozognak

    Az egyedül élőkhöz képest a házasságban élők kevesebbet sportolnak. A házáspáron belül pedig a férjek bizonyultak lustábbnak a brit egészségügyi minisztérium felmérése során.

    A házasság beteggé tesz?

    Rendszeres, egészséges étkezés, tornagyakorlatok, évente ellenőrző orvosi vizsgálatok. Azt hihetnénk, mindent megteszünk egészségünk megőrzése érdekében. Azonban ez még nem elég. Van még valami amit meg kell tanulnunk: jól vitatkozni a házastársunkkal.

    Párkapcsolatok: a 3. évre "rukkolt" előre a válságos 7.

    A korábban hitt hét évnél mára már négy évvel hamarabb következik be a párkapcsolatokban a legválságosabb időszak - áll egy brit tanulmányban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.