Nem csak a beteg szív, hanem a lélek is ápolásra szorul

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A szívbeteg pácienseknek pszichés támogatásra is szükségük van, hiszen sokan közülük életveszélyesnek érzik állapotukat. Nem kevesen depresszióban vagy félelmi zavarokban szenvednek. Akkor is, ha túlestek a szívműtéten komplikációk nélkül és a terápia sikeres volt.

Mi okozza a legnagyobb megterhelést?

A szíven végzett nyílt műtétek (ennek részeként a szívtranszplantáció) azok, amelyek a leginkább megterhelik a szervezetet. A beteg gyógyulása nagyban függ lelki egészségétől is. Az orvosoknak egyre kevesebb idejük jut a páciensekkel való beszélgetésre.

A szívműtétek, függetlenül annak sikerétől, lelki terhekkel járnak. A pácienseknek gyakran pszichés segítésre van szükségük, mivel testi és mentális változásokon mennek át, és az esztétikai változásokat is negatívan élik meg, még ha egy nagyon szépen gyógyuló sebről van is szó például a dekoltázson.

Melyik a legveszélyeztetettebb korosztály?

Elsősorban az 55 év alatti páciensek azok, akik kevés társadalmi támogatást kapnak, ami tovább növeli annak esélyét, hogy a szívműtét pszichés problémává nője ki magát. Minél komolyabb a beavatkozás, annál valószínűbb a pszichés trauma kialakulása. A donorszívre váró páciensek 25 százaléka depresszív hangulattól szenved. A műszív beültetése vagy a szívátültetés a betegek 20 százalékánál okoz hasonló zavarokat.

Transzplantáció és várólista

Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön jogszabályban foglalt feltételeknek, fel kell venni a szerv-, illetve szövettípusonként vezetett országos várólistára. Transzplantáció és várólista

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító
Forrás: NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.