A boka- és lábdagadás érrendszeri okai

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A lábdagadást számos betegség okozhatja, de a kellemetlen duzzanat leggyakrabban valamilyen érrendszeri rendellenesség, keringési zavar következménye.

Vénás zavarok

A lábdagadás az esetek többségében a vénás rendszer betegségével függ össze. A vénák a test perifériáiról szállítják a vért a szív felé. Lehet súlyos krónikus vénás elégtelenség következménye, ami gyakran öröklött betegség. A vénák kitágulnak, megnyúlnak, kanyargóssá válnak, kis tágulatok képződnek. A tágulatot az okozza, hogy a vénás rendszer billentyűi már nem zárnak megfelelően. A vér visszafolyik és pang a vénákban. Ezáltal a szövetekben folyadék gyülemlik fel (ödéma), hosszabb idő után pedig a kötőszövet megkeményedik (szklerózis alakul ki).

Mindkét elváltozás a szövetek csekély vér- és tápanyag-ellátottságát eredményezi, elsősorban a boka belső és a comb elülső, alsó részén. Ez a hiányos vérellátottság okozza a dagadást.

A krónikus vénás elégtelenség további oka lehet a láb- és a medence vénáiban kialakuló véralvadás is (trombózis). A vénák kitágulását poszttrombotikus szindrómának is nevezik.

Artériás zavarok

Ritkábban okoz lábdagadást az artériás vérkeringés zavara. Az artériák a szívből a test szöveteibe szállítják a vért, oxigénnel és tápanyagokkal ellátva azokat. Súlyos érelmeszesedés is okozhat lábdagadást, mivel jelentősen rontja a vérellátást.

A duzzanatot okozó artériás betegségek rizikófaktorai:

Tovább Bővebben a lábdagadás lehetséges okairól

Miért veszélyes a visszeresség?

A visszér megnevezés alatt nemcsak a lábakon látható, kék ereket értjük, hanem a mélyebben fekvő érhálózatot is, amelynek tágulata gyakran olyan tüneteket okoz, – például lábdagadás, nehézláb érzés, éjszakai lábgörcsök – melyek kapcsán sokan nem gondolnak a vénák betegségének lehetőségére. A probléma ebben rejlik, hiszen sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fájdalom állandósult, esetleg szövődmények alakulnak ki a bőrön, például a boka körüli bőr barnásan elszíneződik, kemény tapintásúvá válik. Holott a szövődmények, köztük a késői vénás lábszárfekély megjelenése, korai kezeléssel megelőzhetőek lennének. Bővebben a visszeresség veszélyeiről

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.