• A nehezen oltható erdőtüzek egészségügyi hatásai

    Szerző:
    WEBBeteg

    Rövid- és közepes távon is kedvezőtlen az egészségre az erdőtűz a környéken lakók számára egy amerikai munkacsoport szerint.

    A kutatócsoport három éve Észak-Karolinában föllobbanó erdőtűznek a környezetben lakók egészségére gyakorolt hatását tanulmányozta, és amelynek eredményeit az Environmental Health Perspectives közölte.

    Hirdetések

    Észak-Karolinában 2008. június 1-jén villám csapott be egy tőzeges területen fekvő erdőbe. A kialakuló erdőtüzet két hét múlva sikerült eloltani. A kutatók műholdképek segítségével határozták meg a füsttel legsűrűbben borított területeket.

    Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala bízta meg őket azzal, hogy mérjék fel: a tőzeges füst a leginkább érintett vidéken milyen mértékben növelte meg a tüdőpanaszok és szívelégtelenség miatt kórházi őrzőszobai felvételre kerülő betegek számát. Az adatokat a legközelebbi füstmentes tájak kórházainak betegfelvételi forgalmával hasonlították össze.

    Megnövekedett a szívbetegségek, asztmás rohamok száma

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ana Rappold és munkacsoportja a betegfelvételi statisztikákból kiemelte a szívinfarktus, szívelégtelenség, szívritmuszavar, illetve allergiás asztmaroham miatt kórházba kerülők adatait.

    Miközben a füsttől nem sújtott államokban sem a tüdőgyógyászati, sem a szívpanaszok miatt kezelésre szoruló betegek száma nem különbözött a más hónapokban észlelt adatoktól, az igen lassan oltható, tőzeges tűz környezetében 37 százalékkal több szívbeteget kellett sürgősséggel a kórházba felvenni. Az asztmás rohamok és egyéb légzőszervi betegségek miatt 66 százalékkal többen igényeltek sürgős kórházi ellátást.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy meglepő módon ebben az időszakban nem volt gyakoribb a szívinfarktus vagy a kórházi kezelést igénylő ritmuszavar. Mindez nem csökkenti az erdőtüzek megelőzésének fontosságát, mert a tapasztalt szív- és tüdőgyógyászati károsodás az érintett területen így is rendkívüli mértékű volt.

    A légszennyeződés


    A fosszilis tüzelőanyagok - szén, olaj, benzin - elégetése során keletkező, finom szemcseméretű égéstermék a legveszélyesebb: bizonyítékok támasztják alá, hogy az az ipari és közlekedési szennyeződés szélütést és szívrohamot okoz.>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Megnyitotta kapuit az első vidéki kardiovaszkuláris túraösvény

    Felfestették a szívet formázó túrajelzéseket és helyükre kerültek az utolsó információs táblák is: elkészült hazánk legújabb kardiovaszkuláris túraösvénye a Miskolc melletti Csanyik-völgyben. A gyógyulásra, egészségük megőrzésére vágyók számára kialakított útvonalon már az avatás napján sokan sétáltak végig.

    Felére csökkent a szívinfarktus miatti halálozások száma

    Tíz éve született a Nemzeti Szívinfarktus Regiszter létrehozásának ötlete, négy éve pedig már törvényi kötelezvények alapján működik. A regiszter egy minőségbiztosítási rendszer, amely valós adatokat szolgáltat az ellátásról, és alkalmas arra, hogy azok elemzésével folyamatosan javítható legyen a betegek kezelése.

    Csökken a szív- és érrendszeri betegségek miatt elhunytak száma

    A modern diagnosztikai berendezéseknek köszönhetően tovább javítható a statisztika - mondta a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

    Influenzaszezon: a szívbetegeknek életveszélyes is lehet a vírusfertőzés!

    A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, mert sokkal veszélyesebb számukra a vírus, mint az alapvetően egészségeseknek. Nagyobb a – sokszor fatális kimenetelű – szövődmények kockázata, de a keringési rendszert is rendkívül megterheli a vírus által okozott magas láz. A halálozások nagy részéért ilyenkor a kialakuló keringési elégtelenség felelős, melyet a magas testhőmérséklet, a folyadékveszteség és a kóros anyagcsere-folyamatok váltanak ki. A Magyar Kardiológusok Társasága most a szezonális, főként az influenza elleni védőoltások fontosságára hívja fel mindenkinek a figyelmét.

    Diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projektet indított a négy orvosképző egyetem

    Több, sok embert érintő betegségcsoport diagnosztikáját és gyógyítását fejlesztő kutatási projektet indított 1,47 milliárd forintos uniós támogatással a négy orvosképző egyetem - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapocslati igazgatósága az MTI-t.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.