A szívelégtelenség típusai

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel, a szív teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a szervezet igényeit.

A szívelégtelenség gyakori megbetegedés. Évente 100 000 férfi közül körülbelül 375-nél, és 100 000 nő közül hozzávetőleg 290-nél alakul ki szívelégtelenség. Szakértők ennek a számnak további emelkedésére számítanak.

A férfiaknál többnyire hamarabb jelentkezik a betegség, mint nőknél. Általában azonban mindkét nem azonos mértékben érintett. A legtöbbször a 70. és 80. életév között alakul ki a betegség.

Szisztolés vagy diasztolés szívelégtelenség?

Szisztolés szívelégtelenség: A bal kamra teljesítménye csökken, nem képes kellő erővel összehúzódni és pumpálni a vért, károsodik a pumpafunkció. A szisztolés szívelégtelenség fő oka a koronáriás szívbetegség.

Diasztolés szívelégtelenség: A szív teljesítménye és a pumpafunkció normál, azonban a szív nem megfelelően töltődik meg vérrel. Főleg idősebb korban alakul ki, nőknél gyakrabban, mint férfiaknál. Oka lehet a bal kamra megnagyobbodása, magas vérnyomás, stb. Gyakran a több éve fennálló magas vérnyomás az oka.

A szisztolés és diasztolés szívelégtelenség terápiája különböző.

Bal oldali, jobb oldali vagy globális?

A szívelégtelenség a bal, a jobb vagy mindkét oldali szívfelet érintheti. Ennek megfelelően az alábbi típusok vannak:

Bal oldali szívelégtelenség: a bal oldali szívfél nem működik megfelelően, a tüdőben folyadék gyülemlik fel. Ennek következménye a teherbírás csökkenése, köhögés, légszomj vagy akár tüdőödéma is lehet. Okozhatja magas vérnyomás vagy koronáriás szívbetegség, ami a szív bal kamrájának gyengülésével jár.

Jobb oldali szívelégtelenség: Ha a kis vérkörben csökken a nyomás, a jobb szívkamra a vért a növekvő nyomással szemben a tüdőbe pumpálja. A tüdő ereiben kialakult magas nyomás a szívet túlterheli és károsítja (cor pulmonale). Az ok a tüdőben, és nem a szívben keresendő, hiszen idült tüdőbetegség következtében alakul ki a szívelégtelenség.

A terhelés következtében a jobb kamra izomzata megvastagszik. Ha a szív már nem bírja ezt a nagy munkát, a vér a nagy vérkörben fog összegyűlni. Ennek következménye a jobb oldali szívelégtelenség vízfelgyülemléssel, azaz ödémával, ami kialakulhat például a lábakban, a hasüregben vagy a májban.

Globális szívelégtelenség: Mindkét szívkamra pumpafunkciója korlátozott. Mind a bal, mind a jobb oldali szívelégtelenségre jellemző tünetek előfordulhatnak.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.