A szívinfarktus kialakulása, tünetei

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

A szívinfarktust napjainkban mondhatjuk népbetegségnek is, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek között az első helyen szerepel, és sajnos sok esetben halálhoz vezet.

A szívinfarktus kialakulása

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a TV-ben vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek!

A szívinfarktus tünetei

A folyamat akár éveken át is eltarthat, ugyanis az idők során a koszorúerekben lerakódott koleszterinplakkok eltömítik, beszűkítik az ereket, aminek következtében vérrög jöhet létre. A vérrög teljesen elzárja az eret, így oxigénhiány alakul ki, és szívizomsorvadás, szívinfarktus következik be. A korral a betegség kialakulásának valószínűsége nő. Persze vannak olyan kockázati tényezők, amelyek miatt a fiatalabbakra is veszélyt jelenthet, ilyenek például a dohányzás, a túlsúly, a cukorbetegség, a stressz, a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód, a szívinfarktusra való hajlam, valamint a magas koleszterinszint.

Mik a tünetei?

A mellkasi fájdalommal együtt fellépő jellegzetes tünetek a légszomj, fulladásérzés, hányinger, hányás, sápadtság, gyengeség, szédülés, verejtékezés. A mellkas közepén nyomás vagy éles fájdalom keletkezhet, amely átterjedhet a vállba és a karba, illetve a hasba vagy az állkapocsba. Amennyiben ezek közül az árulkodó jelek közül párat már tapasztalt, érdemes azonnal orvoshoz fordulnia.

Egy statisztikai felmérés szerint Magyarországon minden második haláleset koszorúér-betegség miatt történik. Továbbá azt is megállapították, hogy a férfiaknál 50–54 év között nő meg hirtelen a szívinfarktus kockázata.

A szívinfarktus bármikor kialakulhat, munkában, sportolás közben, pihenéskor, illetve mozgás esetén is. Bár hirtelen is jelentkezhet, sok infarktust elszenvedő embernél órákkal, napokkal vagy már hetekkel korábban figyelmeztető jelek alakulnak ki. A szívinfarktus legelső figyelmeztető jele a vissza-visszatérő mellkasi fájdalom, ami mozgásra erősödik és pihenésre szűnik. Az anginát a szív elégtelen vérellátása (iszkémia) okozza.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha szívinfarktus tünetei jelentkeznek, és nem múlnak el 5 percen belül (illetve, ha orvosa Önnek már előzőleg írt fel nitrát tartalmú gyógyszert rohamoldásra: nem múlnak el a tünetek a nitrát alkalmazását követően 5 perc alatt), hívja a mentőket.

Abban az esetben, ha nem tudja a mentőket elérni, kérjen meg valakit, hogy vigye be a legközelebbi kórházba. A szívinfarktus miatt elhunytak kb. fele a tünetek jelentkezését követő egy órán belül hal meg. Soha ne induljon el kocsival egyedül, csak akkor, ha semmilyen más esélye nincs, ugyanis a vezetés Önt és másokat is veszélyeztet, mivel állapota rosszabbodhat.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.