• Szív-és érbetegségek: Legegyszerűbb a megelőzés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem alkalmasak a betegségek kiszűrésére a jelenlegi szűrővizsgálati technikák - állapította meg az a tanulmány, amelyben a halálozási statisztika első helyén álló szív- és érrendszeri betegségek szűrővizsgálatának hatékonyságát vizsgálták.

    Világszerte végeznek panaszmentes embereken különféle betegségek korai fölismerése végett szűrővizsgálatokat, amelyek eredményessége betegségtől függően igen változó, de országonként is erősen különbözik. Minden betegséget legjobb megelőzni, de ha a folyamat már elindult, a kezelési eredmények akkor optimálisak, ha a kórt a lehető legkorábbi stádiumban sikerül fölismerni.

    Hirdetések

    Jó szűrővizsgálati módszert nehéz találni, mert a követelmények sokrétűek. Lehetőleg bárkin bármikor gyorsan alkalmazható legyen és a vizsgált személy számára ártalmatlanul, szükség esetén ismételhetően. Ugyanakkor pontos, de drága se legyen, mert legtöbbször nagy tömegeken kell elvégezni.

    Amikor a tüdővész az elmúlt évszázadokban fiatal emberek millióinak életét követelte, a tüdőszűrésnek hatalmas szerepe volt a betegek megtalálásában és a korai gyógyításban. Érthető, hogy a korunk halálozási statisztikájában első helyen található szív-és érbetegségek eredményes szűrővizsgálati módszereinek kidolgozása egyike a legfontosabb tudományos témáknak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kanadai kutatók, Daniel G. Hackam és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség jelenleg alkalmazható vizsgálati módszerei milyen megbízhatósággal tudják kiemelni a panaszmentes emberek tömegéből azokat, akiket fokozott figyelemmel kell illetni a kifejlődőben lévő betegség miatt. A szakirodalomból kiválasztották azokat az eddigi tudományos vizsgálatokat, melyek ezt tárgyalták, és eredményeiket összesítve értékelték.

    Az orvosi szakirodalomban hét megfelelően végzett és összehasonlítható módszereket használó tanulmány adatait emelték ki. Patrick O'Malley az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmányhoz írott szerkesztőségi közleményben azt írta: a jelenlegi vizsgálati technikák annyira alkalmatlanok szűrésre, hogy az "döbbenetes".

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Öt, nagyon drága betegség

    Azt, hogy betegségek kezelése és a kieső munkaerő sok pénzbe kerül, eddig is tudtuk. Nemrégiben az is kiderült, hogy melyik az az öt nem fertőző betegség, amely a legnagyobb pénzügyi terhet jelenti majd a következő 20 évben.

    A hipertónia okozta szövődmények megelőzése és diagnosztikája

    A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb rizikófaktora. A vérnyomás beállítása rendkívül fontos, mert ezzel az érrendszeri betegségek kialakulását késleltethetjük, a fennálló elváltozások romlását lassíthatjuk. Sőt a kialakult célszervkárosodások nagy részét akár vissza is lehet fordítani.

    Fogadja meg, hogy az idén többet és jobban alszik!

    Kevesebbet alszik, hogy többet tanuljon, a vizsgákra készüljön, dolgozzon, hogy feljebb jusson a munkahelyi ranglétrán? Érdemes mérlegelni, mert úgy tűnik, hogy ez a módszer csak rövidtávon vezet eredményre. Idővel az alváshiány következményei miatt fog egyre távolabb kerülni a céljaitól.

    Koleszterinszintre is hatékony lehet a vitamin-visszapótlás

    Ki ne hallott volna már arról, mennyire káros és veszélyes a magas koleszterinszint, különösen az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintje? A páciensek többségének koleszterincsökkentő gyógyszert javasolnak, ám ezek sokszor számos mellékhatással bírnak. Van remény ugyanakkor más megoldásra is, ha figyelemmel kísérjük szervezetünk vitaminszükségletét. A kérdéskört illetően szakértőnk, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos fejtette ki a véleményét.

    Ne késlekedj, válaszd a szíved! - ma van a Szív Világnapja

    Immár 14. alkalommal rendezik meg a Szív Világnapját, melyet minden év szeptember utolsó vasárnapján tartanak. Ezen a napon a szív- és érrendszeri betegségek növekvő gyakoriságára, és az egészséges életmód népszerűsítése mellett a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

    Tekerj a szívedért - Szívünk egészsége megér egy napot

    A Szívünk Napja rendezvény egy fantasztikus újítással bővült. Idén a mozgás szerelmesei kerékpárra pattanva ösztönzik a lakosságot, hogy tegyék meg az első lépést szívük egészségért. A kerékpáros felvonuláshoz bárki csatlakozhat. Vasárnap a Városligetben mindenkit várnak a Szívünk Napjára, ahol szakmai előadások és számtalan program biztosítja a felhőtlen szórakozást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.