• Kevesebb halálozás, mellékhatás nélkül

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy preventív céllal is szedhető vérnyomáscsökkentő gyógyszer segítségével elkerülhető minden ötödik szív- és érrendszeri esemény (például szívinfarktus, agyér trombózis) - jelentették be a nemzetközi kutatást ismertető budapesti tájékoztatón.

      Kapcsolódó témák


    A vizsgált hatóanyagot tartalmazó gyógyszer szedése a kutatás eredményei szerint nemcsak a kontrollált magasvérnyomás betegségben szenvedők számára ajánlott, hanem azon normális vérnyomású emberek számára is, akiknek egyébként magas kockázatuk van a szív- és érrendszeri betegségekre.

    Hirdetések

      Szív- és érrendszeri betegségek


    A magas vérnyomás (hipertónia) korunk egyik legelterjedtebb betegsége, melynek szív- és érrendszeri következményei világszerte rengeteg életet követelnek. Hazánkban minden ötödik, 60 év felett pedig minden második felnőttnek magas vérnyomása van. Mivel sokáig semmiféle tünetet nem okoz, általában csak "csendes gyilkosként" emlegetik. Sokan nem fordítanak rá kellő figyelmet, kockáztatva a komoly szövődményeket: a magas vérnyomás betegség a stroke-os és szívinfarktusos esetek 75 százalékában kiváltó okként jelentkezik. A szív- és érrendszeri szövődmények világszerte a leggyakoribb haláloknak számítanak, s évente több mint 17,5 millió ember életét követelik.

    A tanulmányozott hatóanyag (egy angiotenzin receptor blokkoló - ARB) a vizsgálat eredményei szerint ugyanolyan hatékony a szív- és érrendszeri szövődmények megelőzésében, mint a jelenleg általánosan alkalmazott szerek, egyszerre nyújtva védelmet a magasvérnyomás illetve az egyéb kardiovaszkuláris megbetegedések ellen.

    A terápia legfőbb előnye ugyanakkor az, hogy hatékonysága mellett nem rendelkezik az olyan tipikus mellékhatásokkal, mint a köhögés vagy a vizesedés. (Ez utóbbi miatt a betegek jelentős részénél le kell állítani a megkezdett kezelést.) Dr. Farsang Csaba a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli elnöke a vizsgálattal kapcsolatban kijelentette: "Egy olyan új terápiás lehetőség van a kezünkben a magas kardiovaszkuláris rizikójú betegek kezelésére, amely nemcsak hosszú ideig és hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, de jobban is tolerálható a betegek számára."

    Az Ontarget elnevezésű nemzetközi vizsgálat keretében öt éven keresztül negyven országban több mint 25 ezer beteget figyeltek meg. A hazai vizsgálatban az ország 20 centrumában kezelt 600 beteg vett részt. A programot vezető Dr. Keltai Mátyás kiemelte: az új hatóanyag azért fontos a szív-és érrendszeri betegségek kezelésében, mert a terápia a mellékhatások hiányának köszönhetően hosszútávon fenntartható, a betegek pedig sokkal együttműködőbbek a kezelés során, nagyobb hajlandóságot mutatnak a készítmény rendszeres bevételére.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Hughes-szindróma: a nőket kétszer gyakrabban érinti

    Az antifoszfolipid szindróma (APS, más néven Hughes-szindróma) az immunrendszer zavart működése következtében kialakuló betegség, amelyre a vér alvadási zavara jellemző.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Aszpirinnel védekezik a trombózis ellen? Nem biztos, hogy használ!

    Az aszpirin régóta kedvelt terápia az artériás trombózis megelőzése céljából. Bár sok esetben valóban hatásosnak bizonyul, ám nem ritka, amikor az illető nem reagál a kezelésre. Az aszpirin rezisztenciáról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.