Kevesebb halálozás, mellékhatás nélkül

WEBBeteg
megjelent:

Egy preventív céllal is szedhető vérnyomáscsökkentő gyógyszer segítségével elkerülhető minden ötödik szív- és érrendszeri esemény (például szívinfarktus, agyér trombózis) - jelentették be a nemzetközi kutatást ismertető budapesti tájékoztatón.

A vizsgált hatóanyagot tartalmazó gyógyszer szedése a kutatás eredményei szerint nemcsak a kontrollált magasvérnyomás betegségben szenvedők számára ajánlott, hanem azon normális vérnyomású emberek számára is, akiknek egyébként magas kockázatuk van a szív- és érrendszeri betegségekre.

A tanulmányozott hatóanyag (egy angiotenzinreceptor-blokkoló, ARB) a vizsgálat eredményei szerint ugyanolyan hatékony a szív- és érrendszeri szövődmények megelőzésében, mint a jelenleg általánosan alkalmazott szerek, egyszerre nyújtva védelmet a magas vérnyomás, illetve az egyéb kardiovaszkuláris megbetegedések ellen.

A terápia legfőbb előnye ugyanakkor az, hogy hatékonysága mellett nem rendelkezik az olyan tipikus mellékhatásokkal, mint a köhögés vagy a vizesedés. (Ez utóbbi miatt a betegek jelentős részénél le kell állítani a megkezdett kezelést.) Dr. Farsang Csaba a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli elnöke a vizsgálattal kapcsolatban kijelentette: "Egy olyan új terápiás lehetőség van a kezünkben a magas kardiovaszkuláris rizikójú betegek kezelésére, amely nemcsak hosszú ideig és hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, de jobban is tolerálható a betegek számára."

Az Ontarget elnevezésű nemzetközi vizsgálat keretében öt éven keresztül negyven országban több mint 25 ezer beteget figyeltek meg. A hazai vizsgálatban az ország 20 centrumában kezelt 600 beteg vett részt. A programot vezető Dr. Keltai Mátyás kiemelte: az új hatóanyag azért fontos a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében, mert a terápia a mellékhatások hiányának köszönhetően hosszú távon fenntartható, a betegek pedig sokkal együttműködőbbek a kezelés során, nagyobb hajlandóságot mutatnak a készítmény rendszeres bevételére.

Kapcsolódó témák

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.