• A testmozgás csökkenti a sóérzékenységet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új tanulmány szerint a testmozgás ellensúlyozhatja a sóban gazdag étrend a magas vérnyomásra gyakorolt negatív hatását.

    A kutatók kimutatták, hogy minél többet mozog valaki, annál kevésbé emelkedik a vérnyomásuk a sóban gazdag étrendre adott reakcióként.

    Azok esetében, akik keveset mozognak, a vérnyomás nagyobb mennyiségű nátriumbevitel esetén nagyobb mértékben emelkedik – számolt be a tanulmány társszerzője, Dr. Jiang He, a New Orleans-i Tulane Orvostudományi Egyetem epidemiológiai tanszékének vezetője.

    Hirdetések

    Egy kissé meglepő, de ez az első olyan kutatás, amely kifejezetten a testmozgás, a sóérzékenység és a vérnyomás közötti összefüggést vizsgálta. Ha végiggondoljuk, logikusnak tűnik, mert azt már korábban is tudtuk, hogy a testmozgás csökkenti a vérnyomást.

    A kutatócsoport eredményeit szerdán tette közzé az Amerikai Szív Társaság atlantai konferenciáján.
    A magas vérnyomás, vagyis a hipertenzió a stroke első számú kóroka. Mivel a sófogyasztást összefüggésbe hozzák a magas vérnyomással, az Amerikai Szív Táraság ajánlása szerint naponta legfeljebb 1500 milligramm nátriumot szabad fogyasztani.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A testmozgás és az étrendi só magas vérnyomást okozó hatása közötti összefüggés kiderítése érdekében a kutatók 1900 (38 éves átlagéletkorú) férfit és nőt vizsgáltak Észak-Kína egyik vidéki térségében. Egy hétig napi 3000 mg nátriumot fogyasztottak, aztán egy másik héten sóban gazdag étrendet követtek, amely napi 18 ezer mg nátriumot tartalmazott.

    Amikor az alacsonyról a magas nátriumbevitelre váltottak, azokat, akik legalább 5 százalékos emelkedést tapasztaltak szisztolés vérnyomásukban, a „magas sóérzékenységű” kategóriába sorolták.

    A legtöbb testmozgást végző alanyok esetében 38 százalékkal alacsonyabb volt a magas sóérzékenység kialakulásának kockázata, mint a fizikailag legkevésbé aktív csoportban.

    A kutatók úgy összegezték a kísérlet eredményeit, hogy a testmozgás végzése jelentős, független és folyamatos egészséges hatást gyakorol a sóérzékenység és a magas vérnyomás kölcsönhatásának mértékére.

      Ön tudta?

     


    A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól >

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Hogyan előzze meg a stroke-ot?

    A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel. Lentebb az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze.

    Só és magas vérnyomás

    Ebben az évezredben, szinte már minden országban a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Vannak azonban jellegzetes különbségek: Európában, az Egyesült Államokban a halál oka legtöbbször szívroham, Ázsiában viszont a magas vérnyomás okozta agyi katasztrófák vezetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.