A "kövérségi ellentmondás"

MTI
megjelent:

Katalóniai kutatók Paloma Gastelurrutia vezetésével azt vizsgálták, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek később vagy korábban halnak meg, ha elhízottak, és a halálokok - hirtelen szívhalál vagy szívelégtelenség - között van-e különbség.

Miközben az elhízás a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a koszorúér-betegség súlyos kockázati tényezője, a "kövérségi ellentmondás" jelensége szerint a szívelégtelenség miatt kezelt betegnek általánosságban jobb a túlélési esélye, mint a soványnak. Szívelégtelenség esetén a MUSIC tanulmány eredményei szerint ez viszont hirtelen szívhalálra nem érvényes.

A szívelégtelenség és tünetei

Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon. A szívelégtelenség és tünetei>>

Ez az ellentmondás évek óta foglalkoztatja a szakembereket, akik egyelőre nem tudtak erre tudományosabb magyarázatot adni, mint azt, hogy súlyos, hirtelen testi katasztrófák esetén az a tartalék, amelyet a súlytöbblet jelent, nem haszontalan.

A spanyol nyelvű nyelvű vizsgálat címéből (Muerte subita en insuficiencia cardiaca) alkotott betűszóval MUSIC-tanulmányként nevezett kutatásról szóló beszámolót az American Heart Journal közölte.

Az elhízott betegek tovább élnek

A szívgyógyászok már korábbi megfigyelésekből tudták, hogy a szívelégtelenségben szenvedő, többletsúlyú betegek általában később halnak meg, mint a soványak, de arra nem voltak megbízható adatok, hogy ez a fokozatos romlás lassulásának vagy a ritkább hirtelen szívhalál eredménye-e.

A munkacsoport 44 hónapon keresztül követte 992, idült szívelégtelenségben szenvedő ember sorsát. Azt ők is tapasztalták, hogy az elhízott betegek tovább éltek, és a szívpumpa működése is tovább maradt elfogadható, mint a soványoké. Nem volt viszont különbség a különböző testsúlyú betegek hirtelen szívhalálának gyakoriságában.

A tíztagú munkacsoport most a továbbiakban azt kutatja, hogy a hirtelen szívhalált kiváltó okok, jelenségek hasonlóan hatnak-e a karcsú, vagy a többletsúllyal élő emberekre.

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség kialakulhat gyorsan egy szívinfarktus után, de fokozatosan, lassan is magas vérnyomás, vagy koszorúér betegség talaján, és egy kóros szívbillentyű is vezethet a betegség kialakulásához. Szívelégtelenség - okok és típusok>>

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.