• A "kövérségi ellentmondás"

    Szerző:
    WEBBeteg

    Katalóniai kutatók Paloma Gastelurrutia vezetésével azt vizsgálták, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek később vagy korábban halnak meg, ha elhízottak, és a halálokok - hirtelen szívhalál vagy szívelégtelenség - között van-e különbség.

    Miközben az elhízás a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a koszorúér-betegség súlyos kockázati tényezője, a "kövérségi ellentmondás" jelensége szerint a szívelégtelenség miatt kezelt betegnek általánosságban jobb a túlélési esélye, mint a soványnak. Szívelégtelenség esetén a MUSIC tanulmány eredményei szerint ez viszont hirtelen szívhalálra nem érvényes.

    Hirdetések

    A szívelégtelenség és tünetei


    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon. A szívelégtelenség és tünetei>>

    Ez az ellentmondás évek óta foglalkoztatja a szakembereket, akik egyelőre nem tudtak erre tudományosabb magyarázatot adni, mint azt, hogy súlyos, hirtelen testi katasztrófák esetén az a tartalék, amelyet a súlytöbblet jelent, nem haszontalan.

    A spanyol nyelvű nyelvű vizsgálat címéből (Muerte subita en insuficiencia cardiaca) alkotott betűszóval MUSIC-tanulmányként nevezett kutatásról szóló beszámolót az American Heart Journal közölte.

    Az elhízott betegek tovább élnek

    A szívgyógyászok már korábbi megfigyelésekből tudták, hogy a szívelégtelenségben szenvedő, többletsúlyú betegek általában később halnak meg, mint a soványak, de arra nem voltak megbízható adatok, hogy ez a fokozatos romlás lassulásának vagy a ritkább hirtelen szívhalál eredménye-e.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A munkacsoport 44 hónapon keresztül követte 992, idült szívelégtelenségben szenvedő ember sorsát. Azt ők is tapasztalták, hogy az elhízott betegek tovább éltek, és a szívpumpa működése is tovább maradt elfogadható, mint a soványoké. Nem volt viszont különbség a különböző testsúlyú betegek hirtelen szívhalálának gyakoriságában.

    A tíztagú munkacsoport most a továbbiakban azt kutatja, hogy a hirtelen szívhalált kiváltó okok, jelenségek hasonlóan hatnak-e a karcsú, vagy a többletsúllyal élő emberekre.

    Szívelégtelenség


    A szívelégtelenség kialakulhat gyorsan egy szívinfarktus után, de fokozatosan, lassan is magas vérnyomás, vagy koszorúér betegség talaján, és egy kóros szívbillentyű is vezethet a betegség kialakulásához. Szívelégtelenség - okok és típusok>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Dagad a lába? Van megoldás! - Ez állhat a hátterében

    A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája az egyik lehetséges okra, a szívelégtelenségre és az ödéma kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    A hízás meglepő okai

    Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az étkezés és mozgás egyensúlyára odafigyel, ám mégis hízik? Ássunk a hízás mögött álló dolgok mélyére!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?

    A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi kezeléssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.