A lábiak keringési zavara a szívbetegség kockázatával is jár

Medipress
megjelent:

Az alsó végtagot érintő keringési eltérések előre jelezhetik a szívbetegségek fennállását – állítják az Érbetegség Alapítvány, illetve annak Perifériás Verőérbetegség Tagozatának kutatói.

9 millió 50 év feletti amerikainál van jelen perifériás verőérbetegség, mely megnövekedett szívinfarktus-kockázattal hozható kapcsolatba. Azonban sokan nincsenek tisztában az állapot veszélyeivel.

Okok és következmények

Perifériás verőérbetegség során az artériák ürege a zsírlerakódás miatt elvékonyodik, ami csökkent véráramlást okoz. Ez az állapot járás során izomfájdalomban nyilvánul meg, mely akár amputációhoz, életminőség-romláshoz vezethet. A láb artériáinak elzáródása jelezheti a szervezet más pontján, így a szívben előforduló áramlási nehezítettséget.

A perifériás verőérbetegség tünetei között fáradtság, fáradékonyság, nehézségérzet, lábszárban, a comb és a fenék izomzatában jelentkező görcsök lehetnek, melyek mozgásra fokozódnak, nyugalomban csillapodnak. A nyugalmi fájdalom gyakran gátolja az alvást, a lábszár sebei, fekélyei igen nehezen gyógyulnak.

Felismerés és kezelés

A Dr. Joseph Caporusso vezette Perifériás Verőérbetegség Tagozat tagjai közé mintegy 80 észak-amerikai egészségügyi szervezet tartozik. A szervezet állásfoglalása szerint a perifériás verőérbetegség következményeinek korai diagnózison és pontos kezelésen keresztüli csökkentése javítana a népesség szív- és érrendszeri egészségi állapotán. A perifériás verőérbetegség kockázatát 50 év felett növeli a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, illetve korábbi szívinfarktus, vagy szélütés (stroke).

Perifériás verőérbetegség vizsgálata során a két csuklón kellene összehasonlítani a vérnyomáskülönbséget. Az ajánlás szerint az alábbi betegeket kellene perifériás verőérbetegség irányába kivizsgálni:

  • 70 évnél idősebbek
  • Perifériás verőérbetegségre utaló tünetek jelentkezése
  • 50 évnél fiatalabb cukorbetegeknél legalább egy másik kockázati tényező fennállása esetén
  • 50 évnél idősebbek cukorbetegséggel, illetve egykori, vagy jelenlegi dohányzással

(Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.