• Érszűkület és mobilitás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legújabb kutatások szerint úgy tűnik, a perifériás artéria betegségben szenvedő nők hamarabb elvesztik mobilitásukat, mint a férfiak. A nők 4 év elteltével 2,3-szer kevésbé képesek megtenni folyamatosan 400 métert, mint a férfiak.

    A perifériás artériák betegsége az erek beszűkülésével és elzáródásával járó kór, amely elsősorban az alsó végtag és a kismedence artériáit érinti. Leggyakoribb tünetei az alsó végtag és a csípő izmainak pihenésre szűnő fájdalma, görcse illetve gyors kifáradása járás és lépcsőzés közben.

    Mivel magyarázható a nők kisebb teljesítőképessége?

    A nők és férfiak közti különbség azzal magyarázható, hogy a nőknek kisebb tömegű ez az izomcsoportja – nyilatkozta Mary M. McDermott, a Chicago-i Feinberg Orvostudományi Egyetem professzora, a Journal of the American College of Cardiology februári számában megjelent cikk szerzője.

    Hirdetések

    McDermott professzor és munkatársai 380 alsó végtagi érszűkületes beteg 2002 és 2009 közötti adatait vizsgálták át. A betegek 59 évesek vagy idősebbek voltak. Egy négyéves időszakban évente különböző teszteket végeztek.

    Azt figyelték meg, hogy azok a nők, akik a vizsgálat elején képesek voltak folyamatosan megtenni 400 métert, 2,3-szer nagyobb valószínűséggel vesztették el ezt a képeségüket a vizsgálat 4. évére. A nők járási sebessége is gyorsabban csökkent.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Emellett megjegyzik, hogy a nők a vizsgálat kezdetekor már általában kisebb teljesítőképességgel indultak, mint a férfiak és a mobilitás gyorsabb elvesztése visszavezethető a már kezdetben meglévő kisebb izomtömegükre és izomerejükre.

    Ezzel szemben a férfiak nagyobb izomtartaléka nagyobb mértékben védte meg őket az érszűkület romboló hatásaitól.

    További vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a lábszárizomzat erejének növelése lassítja-e az állapot romlását az érszűkületben szenvedők körében.

    PAD: Miért fontos, hogy kivizsgáltassa magát?


    A PAD következtében a lábon rosszul, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek alakulhatnak ki. A láb könnyebben megsérülhet érzéketlensége miatt, illetve különböző fertőzések alakulhatnak ki, elsősorban akkor, ha a betegnek cukorbetegsége is van. 
    A betegség tüneteket okozó szövődménye a végtag ischaemia, mely a betegség legszélsőségesebb változatában, szövetelhalás (gangréna) esetén, néha az érintett végtag amputációját eredményezi.
    A PAD leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye a stroke és a szívinfarktus. Az arteriosclerosis, azaz az érelmeszesedés nem korlátozódik csak a végtagokra. Ezek a zsíros plakkok az agyat, illetve a szívet ellátó eredben is kialakulnak. Ennek eredményeként fokozott a koszorúsér betegség és a stroke kockázata is.

    (Forrás: Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az EKG és a terheléses EKG

    A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A pici elektromos jeleket az EKG készülék több görbe formájában jeleníti meg.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    A menopauza 5 leggyakoribb tünete

    A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

    Szexuális készenléti zavarok - Rengeteg nőt érint

    A nők jelentős része küzd a szexuális késztetés problémájával, aminek egyik legkellemetlenebb jele a vaginális nedvesedés hiánya. Dr. Demjén László, nőgyógyász szerint a megoldás felé vezető első lépés az okok feltárása.

    A női orgazmus a nőgyógyász szemével

    Milyen folyamatok játszódnak le az orgazmus során? Milyen befolyással van a havi ciklus az orgazmusra? Cikkünkből kiderül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.