• Az omega-3 zsírsav javíthatja a szív anyagcseréjét

    Szerző:
    WEBBeteg

    A standard kezelésben részesülő szívbetegek állapotán javítani látszik az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálék-kiegészítő.

    "Az n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak még az addigi jelentős javulás után is további előnyöket nyújtottak a szívfunkció és a teherbírás területén.” – mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Mihai Gheorghiade, a Northwestern Egyetem Feinberg orvosi karának kardiológus professzora. Ebből kiderül, hogy még a terápiára jól reagáló betegek esetében is „sokat tudunk javítani az állapotukon.” – tette hozzá. „Ez ajtót nyit a természetes kezelés kiaknázása felé, vagyis a makrotápanyagokat lehetne alkalmazni szívbetegség esetén.”

    Hirdetések

    A jelentés a Journal of the American College of Cardiology január 5-i online számában jelent meg. Gheorghiade csapata véletlenszerűen választott ki 133 szívbeteget, akiknek a standard kezelés után csak minimális tüneteik maradtak. Beta blokkolót kaptak, illetve magas dózisú omega-3 zsírsavat, vagy placebót. Egy évvel később az omega-3-t szedő csoport tagjainál 10,4 százalékkal javult a szívfunkció, a placebo-csoport 5 százalékához képest. A vér oxigénszintje az omega-3 csoportban 6,2 százalékkal emelkedett, míg a placebot szedőknél 4,5 százalékkal csökkent. Az edzésidő 7,5 százalékkal nőtt, míg a másik csoport tagjainál 4,8 százalékkal kevesebb lett. Az omega-3 csoport tagjai körében 6 százalék volt a kórházi tartózkodás aránya, a placebos csoportnál pedig 30 százalék.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Gheorghiade következtetései szerint a táplálék-kiegészítő javította a szív anyagcseréjét. „Ez egy példa arra, hogy a nem hagyományos terápia is működhet.” Nagyon léptékű tanulmányokra van szükség azonban ahhoz, hogy kiderüljön, az omega-3 valóban segít-e meghosszabbítani az életet. „Ígéretes, de még nem lehet belőle messzemenő következtetést levonni.

    Hiba lenne azonban, ha nem értékelnénk a makro-és mikrotápanyagok szívbetegségek kezelésében betöltött szerepét.” A kutató ennek ellenére nem javasolja az omega-3 nagydózisú használatát a szívbetegségek elkerülése céljából. Az adagolást mindenképp meg kell beszélni a kezelőorvossal. Minden kezelés egyénre szabott, nem olyan, mint egy recept a szakácskönyvben.

    Dr. W.H. Wilson Tang, a Cleveland Klinika adjunktusa, a kapcsolódó cikk társszerzője elmondta: „az omega-3-mal végzett, szívbetegségekkel kapcsolatos tanulmányokat még nem tesztelték hatékonyan, a kísérlet típusából korlátok adódtak. Ki kell deríteni, hogy mi a helyes adagolás és a kezelés időtartama, mielőtt kijelenthetjük, hogy működik vagy sem.”

    Douglas "Duffy" MacKay, a Felelős Táplálkozás Tanácsának tudományos és szabályozási ügyeinek alelnöke, mely a táplálék-kiegészítők iparágát képviseli, elmondta: „Minden felnőttnek 500 mg omega- zsírsavra van szüksége a szív egészségének megőrzése végett.” Az Amerikai Szív Szövetség is heti legalább 2 alkalommal javasolja zsíros húsú halak fogyasztását, mint amilyen például a tonhal, a szardínia, vagy a hering.
     
     (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

    A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

    Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

    A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak osztálya. A telítetlen zsírsavakat - néhány kivételtől eltekintve - a szervezet nem képes előállítani (esszenciális zsírsavak), ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük.

    Az agysejtek állapota befolyással van az egész szervezetre!

    Ahhoz, hogy jól döntsön az ember és hogy képes legyen a jó döntéseket végigvinni, szükséges, hogy az agysejtek jó állapotban legyenek. Fontos tehát az agy számára elengedhetetlen B-vitaminok, omega-3, omega-6 zsírsavak fogyasztása.

    Dió - Az egyik legértékesebb gyümölcsünk

    A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a figyelmet.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

    Halat enni nem csak karácsonykor érdemes

    Általában rántva vagy levesnek, s leggyakrabban akkor is csak karácsonykor kerül az asztalra édesvízi hal. Pedig ezek a pikkelyes jószágok nem csak finomak, hanem bármely más húsnál egészségesebbek, nincs olyan korosztály vagy betegség, amely mellett ne volna ajánlott a fogyasztása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.