• Szex időskorban: a férfiak aktívabbak

    Szerző:
    WEBBeteg

    A férfiak kétszer akkora valószínűséggel élnek aktívabb nemi életet a kor előrehaladtával, mint a nők, de bármilyen legyen is a szex, a jó egészségi állapot meghatározó a szexuális közérzet szempontjából az idősebb korosztályban - derült ki egy tanulmányból, amelyet szerdán ismertetett a British Medical Journal (BMJ) című orvosi szaklap.

    A tanulmány, amely az amerikai lakosságon végzett két vizsgálaton alapul, azt mutatja, hogy az idő múlásával növekvő különbség egyértelműen a 75-85 év közöttieknél a legnagyobb. Ebben a korosztályban tíz férfiból csaknem minden negyedik állította magáról, hogy szexuálisan aktív, ezzel szemben tíz nőből kevesebb mint kettő vallotta ugyanezt (17 százalék). A nemek közötti különbségek ugyanakkor csökkentek azoknál a válaszadóknál, akiknek volt házastársuk vagy intim partnerük - idézte a tanulmányt a brit szaklap.

    Hirdetések

     Létezik férfi klimax? 

    Az 50-es évei végén járó férfiak egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket annyira. Egyre többször fordulhat elő, hogy nincs kedvük semmihez, sőt, a barátaik szerint is ingerlékenyebbek. 
    A tesztoszteronhiány okozza? >>

    Az egyik vizsgálatot (1995-1996-ban) mintegy 3000 fős reprezentatív mintán végezték el, a megkérdezettek közül a legfiatalabb 25, a legidősebb 74 éves volt. A másik vizsgálat során (2005-2006-ban) ugyanennyi 57 és 85 év közötti embert faggattak. A válaszadók túlnyomó többsége (95, illetve 97,8 százaléka) heteroszexuálisnak mondta magát.

    Ötvenöt évesen a férfiak várható nemi élettartama még mintegy 15 év, a nők viszont csak 10 és fél évre számíthatnak. A 75-85 évesek között a férfiak 41,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdekli a szex, míg a nőknél ez az arány mindössze 11,4 százaléka volt. Ebben a korosztályban azok közül, akik azt állították, hogy nemi életet élnek, a férfiak 70,8 százaléka ítélte a szexet kielégítőnek, míg a nők között alig több mint minden második (50,9 százalék).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálat megerősítette, hogy az eltérések részben a családi állapottal (házas, van partnere vagy nincs) magyarázhatóak. A férfiak csaknem háromnegyede - minden korosztályban - azt válaszolta, hogy van társa. Ez az arány tízből kevesebb mint négyre (38,5 százalék) esett vissza azonban a 75 éves vagy még idősebb nők között.

    Az egészségesek gyakorlatilag kétszer annyira érdeklődnek a szex iránt, mint azok, akiknek megrendült az egészségük. Jóllehet a férfiak szexuálisan aktív várható élettartama hosszabb, gyenge egészségi állapotuk miatt több szexuálisan aktív évet veszítenek - állítja a tanulmány.

    Az első vizsgálatnál a szexuális aktivitás fogalma alatt azt értették, hogy volt-e valakinek legalább egy nemi kapcsolata - függetlenül annak jellegétől - a megelőző hat hónapban, a másodiknál tizenkét hónapot vettek alapul.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

    Az USA-ban 2004-ben a társadalombiztosító 16,3 milliárd dollárt költött a csontritkulásos betegek kezelésére, gondozására, de ennél jóval többet költöttek (18,5 milliárd dollár) egy ugyancsak mozgásrendszeri problémára, a szarkopéniára.

    Időskori bőrelváltozások - Okok és kezelési lehetőségek

    Az életkor előrehaladtával sokféle változás tapasztalható a szervezetünkben, testünk külső részein, így a bőrfelületünkön is. A szépészeti bőrfiatalításoknál azonban sokkal fontosabbak az egészségetmegőrző vagy azt visszanyerő bőrgyógyászati kezelések indokolt esetekben. Az évenkénti rutinszerű bőrkontroll már 45 éves kor felett ajánlott!

    Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés

    Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport.

    Időskori táplálkozás

    Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

    Öregedés - Magyar kutatók fontos felfedezést tettek

    Az öregedés folyamatában szerepet játszó emberi fehérjéket azonosítottak magyar kutatók matematikai elemzéssel. Az ELTE genetika tanszéke és az MTA SZTAKI kutatói gépi tanulásos algoritmussal jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    Időskori magas vérnyomás - Mire érdemes figyelni?

    Régi tévhit, hogy az idősebb korral magasabb vérnyomás a megengedett, részben ennek tudható be, hogy ez a csoport gyakran nem részesül megfelelő kezelésben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA