• Az életkorral valóban csökken a párok nemi vágya?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kinek ne jutna eszébe intim gondolatai közt, hogy az életkorral, a változókor felé haladva csökkenhet a libidója, azaz a nemi vágya? Előfordul, hogy sokan nem is gondolkodnak ezen, egyszerűen csak megélik, hogy a szexuális igényük jelentősen csökkent, vagy megszűnt létezni.

    Hogyan maradhat valakinek aktív a szexuális élete az életkor előrehaladtával? Erre nehéz pontos választ adni, hiszen ez a génektől, személyiségtől is függ: ki mit örökölt e tekintetben az őseitől. Hogy kinek mennyi, milyen formában és mennyiségben van igénye a testi kapcsolatra, azt meghatározza a klimaxos tünetek megélésének folyamata, a partnerhez való viszony, és mindez fordítva is igaz.

    Az bizonyos, hogy akiknek kialakultak a szexuális szokásaik, azok ötven év fölött is jó eséllyel vágynak a nemi életre. Közbeszólhat persze az egészségben, a fizikai teljesítőképességben bekövetkezett változás is. Elképzelhető, hogy különféle új praktikákat kell bevetni a kielégüléshez, de akiknek feltöltődés a testi öröm, bizonyosan nem hagyják veszni azt.

    A lehetőségek tárháza végtelen. Arra azonban ügyelni kell, hogy ha potencianövelő pirulát óhajt bevenni a férfi az aktus előtt, csakis szakorvossal egyeztetve tegye, mert az életével fizethet. Ha más a péniszével elégedetlen, akár a mérettel, akár a merevedéssel, léteznek olyan fájdalommentes operációk, implantátumok, amelyek javítanak a hasonló gondokon.

    Hirdetések

    Dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász szakorvos a női klimaxszal kapcsolatosan elmondta: A nőknél a változókor nagyon is befolyásolja a libidót. Csökken az ösztrogén- és tesztoszteronszint, ami a szexhez való lelkesedést elfojtja. A változókor további „felfordulást” is hoz a nők életében, ami miatt a szex már nincs dobogós helyen az életükben. Hamarabb elfáradnak, kimerültebbek a napi munka során. Ingerlékenyebbek, rosszul alszanak, így napközben fejfájással, szédüléssel és a hőhullámokkal is meg kell küzdeniük. Utóbbi persze független a kialvatlanságtól, az csak tetézi a rossz közérzetet.

    Milyen más tünetek gyötrik még a nőket, ami a testi vágyukat csökkenti?

    Másként élik meg a nőiességüket. Romlik a magukról alkotott képük. Kövérnek, öregnek, ráncosnak, vagy túl vékonynak, esetlennek érzik magukat, ami nincs is mindig így. A nőiességük elvesztése, azaz, hogy nem termékenyek már, tudat alatt is bántja, megviseli a nőket. Úgy érzik a női mivoltukban esett csorba, így kevéssé szerethetőek. Ilyenkor a féltékenység is felerősödik, és minden nőben az ellenségüket látják – épp az önértékelési zavar miatt. Arra csak kevesen gondolnak, hogy ha saját magukat oly nehezen fogadják el, és leértékelik minden addigi szépségüket, nagyszerűségüket, akkor ezt a másik nem képviselői is megérzik. A szexuális élet harmóniájához, újra felfedezéséhez pedig a merészség, a vonzalom kimutatása, a gyöngédség megőrzése nélkülözhetetlen.

    Ennyire rémisztő a nők helyzete?

    Nem feltétlenül, de sokan belecsúsznak ezekbe a nehéz helyzetekbe, ami a depresszióig, a szorongásig fajulhat. S mind emellett a nemi szerv változásai is megviseli a nőket, mert a nemi aktusra nem csak a libidó csökkenése miatt nem vágynak, hanem a hüvelyszárazság, vagy az együttléteket követően megjelenő égő, csípő, viszkető érzés miatt sem – pedig a hüvelyszárazságot például különféle síkosító készítményekkel is lehet enyhíteni.

    Fogékonyabbá válnak a fertőzésekre, melyek a nemi szerv körül is megjelenhetnek, bőrirritációt okozhatnak, s ez nem csak fájdalmas lehet, de zavaró is a férfi partner előtt. A húgyhólyag ingerlékenysége és a vizelet szabályozása is zavarokat mutathat, ami inkontinenciába torkollhat, s könnyen kialakulhat hólyaghurut-gyulladás is. A fájó közösülés senkinek nem nyújt kellemes élményt.

    Ehhez adódik a már meglévő, vagy kialakuló egyéb szervi betegség.

    Igen, ez lehet mozgásszervi, keringési, emésztési panasz, cukorbetegség, csontritkulás, nem beszélve a sajnálatos, daganatos betegségekről, s a kezelésekkel járó szenvedésekről. Ez bizony a fiatalabb korosztályt is elérheti, ha nem fordítanak kellő figyelmet a szűrővizsgálatokra és a megfelelő, biztonságos védekezésre a szexuális életük során. A teljes frigiditás hátterében pedig a hormonális változástól függetlenül, feltétlenül lelki okokat - blokkokat is keresnünk kell, ami sok esetben már a változókor előtt is észrevehető a párkapcsolatban, a nők életében.

    A klimax jelentkezése
    A klimax különböző életkorokban jelentkezhet a nőknél. Általában 50 éves kor körül várható, vagy pár évvel később. Ha esetleg 40 éves korban jelentkezik, korai menopauzáról van szó. Ilyenkor a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek, vagy akár el is marad a termelés. Ennek következményei: a hőhullámok, ingerlékenység, hangulatingadozások, álmatlanság, hüvelyszárazság és a nemi vágy csökkenése. Ezek a tünetek mind hátrányosan befolyásolhatják a párkapcsolatot.

    A hormonális változás: az ösztrogén szint csökkenésében előfordulhat ingadozás, de a hormonszint csökkenésének velejáró következménye a hangulati labilitás, tehát a libidó ingadozása is. Azok a nők, akik nem élik meg tragédiaként ezt az időszakot, felszabadulttá válnak - örülnek a stressz-mentes együttléteknek -, hiszen ebben az időszakban már nem eshetnek teherbe, nincs menstruáció, amit sokan teherként élnek meg több évtized távlatában, s újult erővel lendülnek bele új önmaguk felfedezésébe.

    Milyen lelki tényezők hathatnak rosszul a boldog testi kapcsolatra?

    A nők többsége lelki odaadás nélkül képtelen ellazulni a házasélet során. Ez persze a klimax idején – ami bekövetkezhet negyven-, ötven-, hatvanéves korban is, majd annak 3-6 éves ciklusában, csak erősödést mutat. Sokan csupán vegetálnak a kapcsolatukban, ahelyett, hogy felvállalnák esetlegesen negatív érzelmeiket - szomorúságot, kiégést, elhidegülést -, és mernének lépni. Ezek a blokkok tovább csökkentik a szexuális élet iránti igényt. A nők ugyanis vágynak a gyengédségre, hogy el tudják mondani valakinek a gondjaikat, sérelmeiket, sikereiket. Ha ezt nem tehetik, bezárkóznak. Így ott él egymás mellett két bezárkózott ember, akik valaha nagyon szerették egymást. S a változókorban sajnos idegenekké válnak egymás számára.

    Ha a kommunikáció megfelelő lenne a párok között, ezeket a problémákat megbeszélve - akár külső segítséggel -, meg lehetne találni a mindkét fél számára megfelelő megoldást. A férfiak általában zárkózottabbak, vagy szégyellik is a problémáikat, hiszen kiskoruktól beléjük nevelték: “Te férfi vagy, és egy férfi nem gyenge, nem panaszkodik, nem sír.” Ez butaság. Az elfojtás veszélyes, mert a férfi klimax idején erőteljesebb potenciazavarhoz vezethet –magyarázta dr. Bartha Tünde szülész- nőgyógyász szakorvos.

    Közvéleménykutatás a szexuális életről
    Az Észak- Amerikai Menopauza Társaság folyóiratában a közelmúltban jelent meg, hogy 55-68 éves nőket és férfiakat kérdeztek a változókorban kialakult szexuális életükről, problémáikról. A nők 58 százaléka, saját bevallása szerint a fájdalom miatt kerüli az intimitást. 68 százalékuk pedig a fájdalom során elvesztette a nemi vágyát. A férfiak még magasabb arányban, 78 százaléka állította, hogy partnerének hüvelyi szárazsága, vagy folyása miatt diszkomfort érzésük keletkezett, s azért kerülik az intimitást párjukkal. A panaszok orvoslása után a nők és a férfiak 40 százaléka érezte úgy, hogy a nemi aktus nagyobb elégedettséget jelent az életükben, mint előtte, a férfiak és a nők egyharmada pedig teljességgel felhagyott a szexuális élettel a változókor idején.

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Balogh Mária, újságíró
    Szakértő: Dr. Bartha-Tünde, szülész-nőgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tévhitek a 40 fölötti szexről - Avagy az igazán jó szex korral jön

    Lehet, hogy a 40 az új 30, de figyelembe véve a téveszméket, melyek egy bizonyos életkort elért nők kívánatosságával és szexualitásával kapcsolatosak, a 40 az új 80!

    Az oxitocin - Miért fontos a szervezet számára?

    Az oxitocin olyan anyag, aminek a nevét hétköznapjainkban is gyakran halljuk, de kevés konkrétumot tudunk róla. Rengetegen találkoztak vele, rengetegen hallották a nevét, de nem biztos, hogy minden hatása ennyire széles körben ismert. Nőgyógyászati klinikákon szülés közben, fájások megindítására gyakran használt szer. Mi mindenben van még ezen túl szerepe?

    Mostanában nincs szexuális vágyam, mi az oka? - Az orvos válaszol

    Néhány hónapja szexuális vágyam teljes eltűnését tapasztalom. Mi lehet az oka? Érdemes vele orvoshoz fordulni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.

    Szex 50 fölött

    Az 50 év feletti nők és férfiak is egyöntetűen állítják, hogy a szexuális vágy és teljesítőképesség a korral csökken. Egy tanulmány eredménye szerint azonban a nőknél sokkal gyakoribbak az ezzel kapcsolatos fizikai tünetek, és sokkal kevésbé vannak felkészülve megjelenésükre.

    Szex és egészség

    Az egészségi állapot és a kiegyensúlyozott szexuális élet kapcsolata kétirányú, és mindkét iránynak van fizikális és pszichés összetevője is. A megállapítás örök érvényű, jelentése egyszerűen megfejthető: a jó testi és lelki egészség a kiegyensúlyozott szexuális élet alapja.

    Mi a jó szex titka?

    A jó szex nem csak a bonyolult technikán múlik. Hogy növelni tudja az élvezetet a hálószobai játékokban, frissen kell tartania az agyát és a testét egyaránt! A jó szexuális élet egy újabb ok, amiért érdemes egészségesen élni!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA