• Tévhitek a 40 fölötti szexről - Avagy az igazán jó szex korral jön

    Szerző:
    WEBBeteg

    Lehet, hogy a 40 az új 30, de figyelembe véve a téveszméket, melyek egy bizonyos életkort elért nők kívánatosságával és szexualitásával kapcsolatosak, a 40 az új 80!

    Ezért hibáztathatjuk a reklámok által sugallt szexi nőideált, vagy a TV műsorokat és filmeket, ahol az érettebb nőket sokkal inkább matrónaként, mint kívánatos nőként állítják be – nem változtat a tényen, mely szerint sokan még ma is azt hiszik, hogy csak a fiataloknak van szexuális élete. Pedig ez a tévhit igencsak távol áll az igazságtól! Íme, 8 mítosz, melyet most eloszlatunk.

    1. tévhit: Az életkor előrehaladtával nincs szükségünk szexre

    Az igazság: Nehéz újradefiniálni, mi az értelme a szexnek, ha már túl vagyunk a gyermekvállaláson, és bár nem létszükséglet, mint a víz vagy az étel, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne szükségünk rá, mint bármi más dologra, mely örömet, elégedettséget, pozitív érzelmi és fizikai állapotot okoz. A szex fokozza a véráramlást, mely segítségével a tápanyagok eljutnak a test minden részébe, illetve segíti a kiválasztást. A magas pulzus és a mély légzés egyaránt jót tesz az egészségnek!

    Hirdetések

    2. tévhit: A pluszkilók miatt nem kívánatos

    Az igazság: A szex élvezete nem arról szól, ki hogy néz ki, hanem arról, hogy érzi magát! Bármilyen testsúllyal lehet egészséges önbizalma!

    Ha nem érzi jól magát a bőrében, menjen egyet sétálni a partnerével, ahelyett, hogy beülnének valahova enni vagy inni! Emellett hagyjon fel az olyan belső monológokkal, melyek arról szólnak, hogy a férfiak csak a tökéletes testet találják kívánatosnak. Bármelyik férfi megerősítheti: ha egy nő meztelenül fekszik az ágyukban, észre sem veszik a pocakot vagy a narancsbőrt. Csak arra koncentrálnak, hogy a nő végre meztelen.  A 40 fölötti férfiak 99 százalékát nem érdeklik a ráncok, csomók, dudorok. Ebben az életkorban a feszesség hiányánál sokkal fontosabb a humor, az együttérzés és a tapasztalat. Ráadásul azt se felejtse el, hogy jobban ismeri a testét, mint 20 évesen: az évek alatt megtanulta, mikor és mi esik jól, mit szeret, mi indítja be. És mi lehet szexisebb egy férfi számára, mint az a nő, aki tudja, mit akar az ágyban?

    Szex a menopauza alatt
    Nem mindig egyszerű arról beszélni partnerével, milyen hatással van testére, lelkére, szexualitására a menopauza, de tudnia kell, hogy az ilyen jellegű beszélgetések segíthetnek megőrizni a mindkét fél számára örömteli szexuális életet.

    Szex a menopauza alatt

    3. tévhit: A menopauzával elvész a szexualitás

    Az igazság: A változások, melyek gyakran már a menopauza előtt évekkel jelentkeznek (pl. rendszertelen ciklus, hangulatingadozások, hüvelyi szárazság stb.) kihat a szexuális életre. De a test változása nem jelenti azt, hogy le kell mondani az intim együttlétről! Sőt, szakértők szerint ez a legrosszabb, amit tehet. A szexuális aktivitás kerülésével csak súlyosbítja a dolgokat. Vegyük például a hüvelyszárazságot: a síkosítók használata segít, de maga az aktus is. A vér nemi szervekbe áramlása segít abban, hogy a szövetek egészségesek maradjanak, és biztosítsák a természetes nedvességet. A perimenopauzával járó hőhullámok és kimerültség jelentősen csökkentheti az energiaszintet – ezért beszéljen orvosával a lehetséges hormonális kiegészítőkről.

    Emellett lássa meg a dolog jó oldalát: ez lehet életének az az időszaka, mikor szabadon kísérletezhet a szexszel, anélkül, hogy a gyerekek láb alatt lennének. Szerezzen be egy vibrátort, próbáljon ki új pózokat!

    4. Tévhit: Túl fáradt a szexhez

    Az igazság: Ez egy nagyon jó kifogás a szex elkerülésére. Természetesen a krónikus kimerültség csökkentheti a nemi vágyat, ezért beszéljen orvosával, kérjen pajzsmirigy vizsgálatot és nézesse meg, nem vérszegény-e.

    Lehet, hogy nem ártana változtatni az életmódján: csökkentse a kötelezettségvállalásait, és távolítsa el a hálószobából a vágyakat lohasztó és pihenést zavaró TV-t és számítógépet. Ne feledje, nem kell estig várnia az együttléttel, mikor már mindketten túl fáradtak hozzá. Próbálják ki a reggeli – illetve, ha van rá lehetőségük a délutáni örömszerzést is!

    Fogamzásgátlás változókorban
    A változó kori védekezés örök probléma. Több olyan védekezési módszer is van, amely ebben az életszakaszban ideális a nők számára. De mik is ezek?

    Fogamzásgátlás változókorban

    5. tévhit: Nem kell a fogamzásgátlással bajlódni

    Az igazság: A késői életkorban „véletlenül” besikerült babák anyukáinak hada cáfol rá erre a tévhitre. Nagyon nehéz megállapítani, hogy pontosan mikor áll le egy nő peteérése, még abban az esetben is, ha mér a perimenopauza közepén jár. Ahhoz, hogy pontosan tudja, kell-e még védekeznie a nem kívánt terhesség ellen, csináltasson egy vértesztet az orvosával. A vér follikulus stimuláló hormon (FSH) szintje elárulja, hogy Ön termékeny-e még, ám nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az FSH szintje ingadozhat a perimenopauza idején, így az alacsony FSH hormonszint is félrevezető lehet.

    Tehát jobb félni, mint megijedni! A menopauzáról hivatalosan akkor beszélhetünk, ha a nő egy teljes éven át nem tapasztal menstruációt. Amennyiben pedig új kapcsolatban van, ne feledkezzen meg a szexuális úton terjedő betegségek kockázatáról. Használjon óvszert mindaddig, míg teljesen nem biztos a partnere múltjával kapcsolatban.

    6. Tévhit: Normális, ha a nemi vágy csökken a kor előrehaladtával

    Az igazság: Leginkább azok a fiatal nők tapasztalják meg a nemi vágy ingadozását, akik a terhesség, szülés és szoptatás miatti hormonváltozáson esnek át.

    Ha úgy érzi, libidója jelentősen csökkent, illetve egyáltalán nem kívánja az együttlétet, keresse fel orvosát, hogy kivizsgáltassa, nem valami meghúzódó betegség (pl. pajzsmirigyproblémák, rák, stb.) áll-e mögötte.

    A nemi vágy emellett attól is függ, hogy milyen nyíltan tud erről a kérdésről partnerével beszélgetni, illetve, hogy mennyire zavarja partnerét az együttlétek gyakoriságának csökkenése. Egyes párok számára a havi egy alkalmon is kielégítő, míg másoknak a heti három is kevés. Beszélje meg partnerével, hogy önök számára mennyi szex az elégséges, mielőtt amiatt aggódik, hogy csökkent a libidója.

    7. tévhit: Azok a dolgok, melyek egykor felizgatták, ma már nem működnek az életkora miatt

    Az igazság: Ez leginkább kapcsolat és nem életkor függő! Lehetséges, hogy csak az a baj, hogy az együttlét unalmassá, rutinszerűvé vált. Nézzenek erotikus filmet, vagy olvassanak erotikus regényt, hogy kissé felrázzák az abból merített ötletekkel a házaséletüket. Próbáljanak ki új pózokat – hiszen nem csak különböző életszakaszokban, de különböző napokon is más-más dolog, póz hathat izgatóan!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    8. tévhit: Ha eddig sosem volt orgazmusa, már túl késő hozzá!

    Az igazság: Sokan vannak, akik egészen addig nem tapasztaltak igazán orgazmust, míg megfelelő önbizalommal nem rendelkeztek, vagy amíg nem merték nyíltan vállalni és kimondani, hogy mit is szeretnének az ágyban.

    Stresszes? Vitatkozott a férjével? Előléptették a munkahelyen, ami jót tett az önértékelésének? Ezek mind olyan dolgok, melyek kihatnak arra, hogy képes-e elérni az orgazmust. Soha nincs késő ahhoz, hogy kipróbálja, megtapasztalja, mi az, ami igazán beindítja. Sokan azt hiszik, hogy születni kell arra, hogy valaki jó szerető legyen, pedig az igazság az, hogy ezt is tanulni kell.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; WebMD
    Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Fulladás szex közben - Az orvos válaszol

    Sajnos évek óta fulladok szex közben. Ez annyit jelent,hogy az orgazmus közeledtével vagy egyből utána kapok ugyan levegőt, de kilélegezni már csak nagyon keveset tudok. Levegővételkor sípoló hangot adok. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    A barátnőm cikiz a méretem miatt - Az urológus válaszol

    19 éves srác vagyok, a péniszem nyugalmi állapotban 6 cm, merevedéskor 14 cm. A barátnőm szerint ez kicsi, és cikiz a dologgal. Hogyan lehetne növelni a méretét? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A méret és a szeretkezés időtartama - Az orvos válaszol

    Az lenne a kérdésem, hogy átlagosan meddig nő a férfi nemi szerv? Mennyi a normális közösülés időtartama? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az oxitocin - Miért fontos a szervezet számára?

    Az oxitocin olyan anyag, aminek a nevét hétköznapjainkban is gyakran halljuk, de kevés konkrétumot tudunk róla. Rengetegen találkoztak vele, rengetegen hallották a nevét, de nem biztos, hogy minden hatása ennyire széles körben ismert. Nőgyógyászati klinikákon szülés közben, fájások megindítására gyakran használt szer. Mi mindenben van még ezen túl szerepe?

    Mostanában nincs szexuális vágyam, mi az oka? - Az orvos válaszol

    Néhány hónapja szexuális vágyam teljes eltűnését tapasztalom. Mi lehet az oka? Érdemes vele orvoshoz fordulni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.

    Mi a jó szex titka?

    A jó szex nem csak a bonyolult technikán múlik. Hogy növelni tudja az élvezetet a hálószobai játékokban, frissen kell tartania az agyát és a testét egyaránt! A jó szexuális élet egy újabb ok, amiért érdemes egészségesen élni!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA