Gyors fogyás vagy hízás: a striák

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A stria nem más, mint a bőr olyan területe, mely kinyúlt. Általában jelentős testsúlygyarapodás vagy testsúlyvesztés okozza, s a bőr rugalmasságától függ, hogy mindez a folyamat milyen nyomot hagy.

Az esetek többségében a korai stádiumban halvány, lila vagy piros csíkocskákként mutatkoznak, majd a későbbiek folyamán kifehérednek, színtelenné válnak. Ennek eredményeképp leginkább fénylő kis sebhelyekhez hasonlítanak. Szerencsére nem okoznak egészségügyi problémát, ám sokaknál felvetik a kozmetikai beavatkozások kérdését.

A bőrnek három rétege van. Az első, külső réteg neve epidermis, azaz felhám, melyet a középső, dermis követ, mely a bőr rugalmasságáért és alakjáért felelős. Itt alakulnak ki a striák. Mikor valaki sokat hízik, hirtelen túl sok izmot épít, vagy terhes lesz, a bőr középső rétege hosszabb időre kinyúlik. Ez okozza a striákat: a bőr elveszíti rugalmasságát, s az izomrostok közötti kapcsolat megszakad.

Ezek a hegek teljesen ártalmatlanok, s inkább kozmetikai mint egészségügyi problémát jelentenek. A test bármely részén előfordulhatnak, de leginkább a combokon, melleken, karokon, fenéken és a hason jelentkeznek. Életkortól függetlenül, férfiaknál ugyanúgy előfordul, mint a nőknél.

A gyors fogyás is stria kialakulásához vezethet

Azok, akik valamilyen diétát folytatnak, mint például a testépítők, sokkal inkább ki vannak téve a striáknak, a nagy súlyingadozás miatt. A súlyvesztés legbiztonságosabb módja, ha minél lassabban történik. A striák kialakulásának esélye csökken, ha hozzászokatjuk a bőrt a súlyveszteséghez.

Manapság egyre többen követnek el egyre extrémebb dolgokat annak érdekében, hogy megszabaduljanak fölösleges kilóiktól. Ám amint sikerül elérni a céljukat, sokkolja őket a bőrükön jelentkező striák látványa. Akár terhesség, akár fogyókúra okozza a striák megjelenését, létezik megoldás a halványabbá tételükre, megelőzésükre. Ma már rengeteg olyan krém kapható, mely segíthet, ám az igazsághoz sajnos hozzátartozik, hogy nem mindenkire hatnak ugyanolyan mértékben.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Milyennek látszik a bőre?

Azt, hogy mennyire fiatal és friss a bőre, vagy esetleg már fiatalon öregnek tűnik, nem csak az életkor határozza meg, hanem az életmód és a bőrápolás is. Bőrünk egészsége – teszt kitöltése

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.