Szépészeti beavatkozások: a ráncfeltöltés

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az arc ráncainak feltöltésére 1981 óta végeznek injekciós kezeléseket. A legelső a kollagéninjekció volt, mely körülbelül 20 évig volt a leggyakrabban használt ráncfeltöltő anyag. A kollagéninjekció legnagyobb hátránya az volt, hogy hatása csak 6 hétig volt látható, ezért gyakran kellett ismételni.

Gyakori kellemetlenség volt a fellépő allergiás reakció, mivel a kollagénkivonat állati (szarvasmarha) eredetű volt. Sokaknál allergiás reakció lépett fel, ezért kötelező lett bőrteszt alkalmazása a kezelés előtt az allergiás betegek kiszűrése céljából. 2003 óta egy új, szintetikus alapanyag terjedt el, mely fellendítette a szépségipart.

Az új szer a hialuronsav

A hialuronsav makromolekula alapvető alkotórésze az úgynevezett extracelluláris mátrixnak, mely minden emberi szövetben megtalálható, és különösen magas koncentrációt ér el a hám és az irha szöveteiben. Jellemző rá, hogy nagy a vízmegtartó kapacitása, ezért növeli a szövetek elaszticitását, megtartja a nedvességet, így fiatalos bőrt eredményez.

Az öregedés során a makromolekula szerkezete megváltozik, ezért e bőr vízmegtartó képessége csökken, megjelennek a ráncok. A hialuronsav visszajuttatása révén egyszerűen érhető el látványos eredmény az öregedés lassításában.

Milyennek látszik a bőre?

Azt, hogy mennyire fiatal és friss a bőre, vagy esetleg már fiatalon öregnek tűnik, nem csak az életkor határozza meg, hanem az életmód és a bőrápolás is.
Bőrünk egészsége – teszt kitöltése

Kinek javasolt?

Azoknak, akiknek az évek során megereszkedett a bőre, vesztett feszességéből. Fontos tudni, hogy ez a beavatkozás azoknál is hatásos, akiknek nem az izomkontrakció miatt vannak mély ráncaik, hanem a bőr rugalmasság csökkenése miatt. Míg a botox kezelés csak az izomkontrakció okozta ráncoknál hat, ez a finom barázdákat is kisimítja, melyek a bőr megereszkedése miatt alakultak ki.

A kezelés módja

Az arc ráncainak megfelelő helyeire injekcióval a hialuronsavat bejuttatják. A beavatkozás a páciens részéről nem igényel sem előkészületet, sem a kezelés után hosszas orvosi felügyeletet, esetleg bentfekvést. Rövid megfigyelést követően a páciens otthonába távozhat, a kontroll időpontját a kezelőorvos határozza meg.

Botox a hónaljba

Új módszer hódít Nagy-Britanniában az izzadt hónaljak ellen: a botox-injekció... A botox-őrületről

A hialuronsavas ráncfeltöltés hatásossága

Körülbelül 4-6 havonta kell a kezelést ismételni.

Lehetséges szövődmények

A modern hialuronsav tartalmú készítmények beinekciózása esetében is előfordulhatnak nem kívánatos hatások. Ide tartozik az allergiás reakció, melynek gyakorisága rendkívül ritka, előfordulhat a szúrás helyén helyi gyulladásos reakció. Tekintettel arra, hogy nem régóta használják a molekulát a szépségiparban, a hosszú távú mellékhatásokról még nem áll rendelkezésünkre információ.

A beavatkozás bár egyszerű, de nem teljesen kockázatmentes. A kezelést mindig olyan orvos végezze, aki rendelkezik a szükséges képesítésekkel.

A téma cikkei

4/1 Szépészeti beavatkozások: a ráncfeltöltés
4/2 Szépészeti beavatkozások: a botox
4/3 Mikor indokolt az orrplasztika?
4/4 A plasztikai sebész segíthet a testképzavaron?

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.