Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

szerző: Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista - WEBBeteg
frissítve:

Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

Ezek a sejten belül károsíthatják a DNS-t, a sejtfehérjéket, sejtmembránt és a sejt vázát. A szabadgyökök nemcsak a szervezet általános öregedésében játszanak szerepet, hanem a gyulladásos folyamatokban, a rák kialakulásában, a bőr napfény vagy a dohányzás által okozott öregedésében is.

Az antioxidánsok szerepe

A szervezet képes védekezni a szabad gyökök ellen, melyeket az antioxidánsok által képes semlegesíteni. A bőrben természetesen előforduló antioxidatív enzimek a szuperoxid-dizmutáz, kataláz, glutation-peroxidáz, míg a nem enzimatikus molekulák az E-vitamin, C-vitamin, glutation és az ubikinon.

Az öregedés során a természetes védekezőrendszer aktivitása csökken, míg a szabad gyökök termelése fokozódik, ami fokozott sejtkárosodáshoz vezet. Ráadásul ezt a védelmi rendszert az UV-sugárzás és a napfény tovább gyengíti.

A kívülről bevitt antioxidánsok és helyileg alkalmazott antioxidáns-tartalmú kenőcsök hozzájárulhatnak a szervezet és a bőr saját védekező mechanizmusainak erősítéséhez, így a keletkező szabadgyökök semlegesítéséhez.

t Milyen állapotban van a bőre?

Milyen antioxidáns készítmények léteznek?

A piacon többféle antioxidáns-tartalmú kenőcs kapható az öregedés megelőzésére, az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások kivédésére, a bőrpír és a gyulladások kezelésére. Noha a szabad gyökök elmélet megmagyarázza, hogy az antioxidánsok miért akadályozhatják meg a ráncok kialakulását, azt azonban nem igazolja, hogy ezek a szerek képesek eltüntetni a már kialakult ráncokat is.

A kozmetikai cégek által a reklámokban hangoztatott állítások gyakran túlzóak. Jelenleg a C-vitamin az egyedüli antioxidáns, ami a kollagénstimuláció miatt képes csökkenteni a ráncokat, de ezen hatása nincs kapcsolatban az antioxidáns tulajdonságával. Az antioxidánsok tehát a ráncok megelőzésére és nem a kezelésére használatosak, kivéve a C-vitamint.

Ugyan az antioxidánsok elmélete jól hangzik, számos tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hatásukat valóban kifejthessék. Egyrészt a biológiailag aktív, szájon át szedett termékek fel kell, hogy szívódjanak és a bőrben fel kell halmozódniuk. A helyileg alkalmazott krémekből pedig a hatóanyagnak el kell jutnia a bőr megfelelő rétegébe a megfelelő koncentrációban, hogy a kívánt hatást kifejthesse.

Dr. Parrák Zita, orvos, esztétikai specialistaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista
New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.