Milyen szerepet tölt be szervezetünkben a Q10-koenzim?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A Q10-koenzim egy létfontosságú fehérje, amely a sejtek energiáját szolgáltató mitokondriumok működéséhez szükséges.

Ezen kívül a sejteket károsító szabadgyökök elleni küzdelemben is szerepe van. Különböző anyagcsere-folyamatokban agresszív oxigénkötések keletkeznek. Ha ezek koncentrációja átlépi az egészséges mértéket, akkor beszélünk oxidatív stresszről. A Q10-koenzim semlegesíti a szabadgyököket. Harmadik feladata pedig, hogy gondoskodjon a sejtmembrán stabilizálásáról.

Szabadgyökök és antioxidánsok

A szabadgyökök nagy reakcióképességű, agresszív anyagok, melyeket az antioxidánsok megkötnek a szervezetben, ezáltal védik sejtjeinket. Ebből kifolyólag rákmegelőző hatásuk van, valamint sok más betegség kialakulásának megelőzésében is hatékonyan részt vesznek. Emellett immunrendszerünket is erősítik.

A Q10-koenzimet amerikai kutatók fedezték fel, de csak évekkel később sikerült japán tudósoknak megfelelő mennyiségben elő is állítani. Dr. Peter Michell, brit professzor 1978-ban felfedezte az energianyerés központi folyamatát, amelyhez nélkülözhetetlen a Q10-koenzim. Az azt követő években a Q10-koenzimmel kapcsolatos kutatások robbanásszerű fejlődésen mentek át.

Miben fordul elő?

A Q10-koenzimet a szervezet maga is képes előállítani, de táplálékainkból is hozzájuthatunk. A kor előrehaladtával a szervezet egyre kevesebb koenzimet termel.

A Q10-konzimet tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával ez a csökkenés kiegyenlíthető. Nagyobb mennyiséget tartalmaz ebből a hasznos anyagból a hal (főleg a szardínia), a húsok, a szárnyasok, az olívaolaj, a szójabab, a diófélék, a mandula, az olajos magvak, a spenót és a brokkoli.

Q10-koenzim a kozmetikumokban

A Q10-koenzimet tartalmazó kozmetikumokat az oxidatív stressz, az UV-sugárzás és a fény okozta károsodások és a bőr öregedésének kezelésére használják. Mivel a koenzim zsíroldékony (lipofil) a bőr mélyebb rétegeibe is el tud jutni.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.