Stressz és hajhullás: Van összefüggés?

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A hirtelen hajhullás a háttérben meghúzódó egészségügyi problémára is utalhat, de a stressz is okozhat hajhullást.

A téma cikkei

4/1 A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai
4/2 Hajhullás és a hormonok
4/3 Hogyan kezelhető a nagymértékű hajhullás?
4/4 Stressz és hajhullás: Van összefüggés?

A hajhullásnak három olyan típusa van, amely kapcsolatban állhat a fokozott stresszállapottal:

Alopecia areata

Számos tényezőről gondolják, hogy szerepet játszhat az alopecia areata kialakulásában, közéjük tartozhat a nagymértékű túlterheltség is. Alopecia areata egy autoimmun betegség, mely esetén fehérvérsejtek támadják meg a hajtüszőt, gátolják a haj növekedését, és hajhullást okoznak.

Telogen effluvium

Ebben az állapotban az érzelmi és a fizikai túlterheltség hatására a növekvő hajszálak nagy számban nyugalmi fázisba kerülnek. Néhány hónapon belül az érintett hajszálak hirtelen kihullhatnak fésülködés vagy hajmosás közben.

Trichotillomania

Trichotillomania esetén a beteg ellenállhatatlan késztetést érez, hogy kitépje a haját a fejbőréből, vagy a szőrét a szemöldökéből, illetve egyéb testtájékáról. Hajtépéshez vezethet a pesszimista magatartás vagy valamilyen nyugtalanító érzés, mint például a stressz, a szorongás, a feszültség, a magány, a kimerültség vagy a csalódottság.

Sem a stressznek, sem a hajhullásnak nem szabad tartós ideig fennállnia. Ha Önnek sikerül a stresszt kezelnie, a haja is visszanőhet. Feltétlenül beszéljen az orvosával, ha hirtelen vagy foltos, illetve a megszokottnál nagyobb mértékű hajhullást tapasztal fésülködés vagy hajmosás közben.

A hirtelen hajhullás a háttérben meghúzódó egészségügyi problémára is utalhat, amely orvosi kezelést igényel. Ha szükséges, az orvosa a hajhullásra is ajánlhat kezelési lehetőségeket. Ha a stressz kezelésére irányuló erőfeszítései nem működnek, kérjen tájékoztatást az orvosától a különböző stresszkezelő eljárásokról.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Piroskáné Hajdu Petra, újságíró

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.