Gyermekbotox: A kozmetikai szépítészet határai

szerző: Abonyi Anita, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Nemrégiben olvashattuk, hogy egy amerikai kozmetikus anyuka botox-szal kezeli 8 éves lányát, hogy az sztárrá válhasson. Kerry Campbell biztos benne, hogy lánya modell, színésznő vagy énekes lesz, és ehhez idegmérget kell fecskendeznie gyerekébe. Mi szakemberrel jártuk körbe a témát, vajon hogy látja mindezt a plasztikai sebész?

A San Francisco-i anya azt állítja, hogy a világhálóról rendelt anyagot először kipróbálja magán, és csak aztán döfi a lányába a tűt. A kamaszoknak készült botox egyre nagyobb teret hódít magának a szépségiparban, és nem szeretném, ha lányom bármiben is hátrányt szenvedne – nyilatkozta Cambell, s hozzátette, ennyit meg kell tenniük másoknak is a lányukért.

A hír hallatán számos kérdés merül fel bennünk: van-e korhatára a botox-kezeléseknek, végezhet-e ilyen beavatkozást laikus, akár kozmetikus szakember, kaphatók-e olyan szerek, szérumok, amelyek hasonló hatást generálnak, mint a botox, s létezik-e gyermekeknek kifejlesztett botox-terápia? Dr. Ignácz Zsuzsanna, sebész, plasztikai sebész, gyermeksebészt kérdeztük.

Botoxkezelés: csak orvosok végezhetik!

A botox (botulinum toxin) kezelést gyermekkorban szépítészeti szempontból nem használhatják, nem adhatják – szögezi le határozottan a szakember már az elején. Azért is butaság ez, mert egy gyermeknek semmi szüksége még ehhez hasonló szépészeti megoldásokra. A gyermek dinamikus ráncai nem vésődnek be. Gyógyászati célból persze használható a botox pl. spasztikus (görcsös) bénulásnál, azért, hogy az izületeket ki tudják tornáztatni a segítségével – jelezte a kivételt Dr. Ignácz Zsuzsanna.

Szépészeti beavatkozások: a ráncfeltöltés

Az arc ráncainak feltöltésére 1981 óta végeznek injekciós kezeléseket. A legelső a kollagéninjekció volt, mely körülbelül 20 évig volt a leggyakrabban használt ráncfeltöltő anyag. A kollagéninjekció legnagyobb hátránya az volt, hogy hatása csak 6 hétig volt látható, ezért gyakran kellett ismételni. Gyakori kellemetlenség volt a fellépő allergiás reakció, mivel a kollagénkivonat állati (szarvasmarha) eredetű volt. Sokaknál allergiás reakció lépett fel, ezért kötelező lett bőrteszt alkalmazása a kezelés előtt az allergiás betegek kiszűrése céljából. 2003 óta egy új, szintetikus alapanyag terjedt el, mely fellendítette a szépségipart. Szépészeti beavatkozások: a ráncfeltöltés>>

Határozottan reagált arra is, hogy hazánkban ilyen beavatkozást sem laikus, sem kozmetikus nem végezhet. A patika szigorúan csak orvosnak adja ki ezt a fehérjét, amit már Magyarországon is széles körben alkalmaznak arcfiatalításra, ránctalanításra elsősorban 35 év fölötti hölgyeknél.

A botulinum toxin beinjekciózása a mimikai ráncokba időlegesen megakadályozza az izmok mozgását, így érve el a bőr simaságát. Ezt az eljárást plasztikai sebészek alkalmazzák, ami nagyon mély ráncok kisimítására a legkisebb kockázattal járó beavatkozásnak számít.

Botox - Az izmok aktivitását csökkenti, alkalmazása 35 év felett lehet indokolt

1950-ben fedezték fel kutatók, hogy az A típusú botulinum toxin aktív izmokba fecskendezése csökkenti az izom aktivitását az által, hogy gátolja az ingerület-átvitelt ideg-izom között. Emiatt az izom képtelenné válik az összehúzódásra 4-6 hónapig, miközben nem károsítja az idegvégződéseket.

Dr. Ignácz Zsuzsanna szerint elsősorban a 35-45 éves korosztálynak javasolható a kezelés, amennyiben a gondos előzetes beszélgetések során kizárnak minden olyan tényezőt, ami miatt nem használható a botox. A szakember állítja, hogy a kozmetikai célú botox nem veszélyes, csak bizonyos betegségek esetén nem szabad alkalmazni. Ilyen kizáró ok pl. a Myastenia Gravis (Az idegrendszert érintő autoimmun betegség, izomgyengeségben mutatkozik meg.), és az altató-, nyugtatószerek szedése.

Botox-injekció: Egyszerű eljárás arcfiatalításra, a fokozott izzadás csökkentésére

A bőrfiatalítás titkai

A bőr rugalmasságának elvesztése a harmincas éveinkben kezdődik és ötven felett egyre gyorsabbá válik. Ehhez hozzájárul, hogy idővel csökken a kollagén és elasztin termelődése, valamint a bőr vízmegkötő képessége. A folyamatot lassítani azonban minden életkorban lehetséges. A bőrfiatalítás titkai>>

Botox-szal kezelhető területek a homlok, szemöldökök közötti régió, szem és ajak körüli ráncok, a nyak. Az arcfiatalítás mellett alkalmazható fokozott izzadás kezelésére hónaljban, tenyéren, talpon. Nyaki, háti izomgörcs megszüntetésében is nagyon hatékony eljárás lehet.

A botox kezelés egyszerű eljárás, hiszen 15-30 perc alatt elvégezhető (testfelülettől függően) és a beavatkozást követően a páciens akár a munkahelyére is visszatérhet. Csak szakember, plasztikai sebész végezheti, hiszen nagy gyakorlatot és szakértelmet igényel mindaz, hogy a lehető legjobb eredményt lehessen elérni a legkisebb kockázattal.

Botox-kezelés 3-4 hónapként korlátlanul ismételhető

Szépészeti beavatkozások: a botox

A botoxot napjainkban már több kórállapot terápiájában is használják, de mégis legtöbben az esztétikai beavatkozásoknál használt kezelések révén ismerik. A botox bevezetése forradalmasította a szépészeti beavatkozásokat, a korábban csak sebészeti úton megoldható arcfiatalító műtéteket kiszorította, hiszen egyszerűbb eljárást jelent, kisebb kockázattal jár és látványos az eredménye.
Szépészeti beavatkozások: a botox>>

A beavatkozást félig ülve kell elvégezni, és ezt követően 6 óráig függőleges testhelyzetben kell maradni. A hatás 4-7 nap múlva alakul ki, míg maximumát 4 hét múlva éri el. Arcon általában 3 hónapig tart a hatása, ha fokozott hónalji izzadás esetén alkalmazzák, 6 hónapnál hosszabb ideig is maradandó lehet. Az eljárást korlátlanul lehet ismételni, de fontos szabály, hogy a következő injekció beadása általában 3-4 hónap után lehetséges.

Dr. Ignácz Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy elsősorban a 35-45 éves korosztálynak ajánlja ezeket a frissítő kezeléseket, köztük a mezoterápiás plasztikai beavatkozást például, mindezt azonban évente kell ismételni, hiszen testünk folyamatosan változik, bőrünket is rendszeresen karban kell tartanunk. Később már szemhéj-, arcplasztikára is szükség lehet. Ha nagyobb fogyás történik a lézeres arcfelújítást, vagy az aranyszálbehúzást javasolja a szakember szépészeti célból.

A botox-injekciók alternatívái

A professzionális kozmetikai cégek már kifejlesztettek olyan kozmetikumokat, melyek alternatívái lehetnek a botox-injekciónak. Ezek a készítmények hatásukban hasonlítanak a botoxhoz, de nem toxikus anyagok, hanem pl. természetes anyagok (iskolavirág vagy huszárgomb).

Alkalmazásuk során az arcizmok relaxált állapotba kerülnek és az izom-összehúzódások sokkal kisebbek lesznek.

Az eredményt azonban ezekkel, a kozmetikusnál kérhető kezelésekkel csak kúrában érhetjük el, ami márkánként eltérő, általában 5-10 héten keresztül zajló kezeléssorozatot jelent. A kezelés hatásának időtartama változó, befolyásolja az eredeti bőr állapota és az utókezelés is.

A cégek gyártanak otthoni ápoló, kiegészítő készítményeket is, mellyel kibővítve 4-6 alkalmas kezeléssel már elérhető a simább bőr hatása.

(WEBBeteg - A. A.)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.