• Kopaszodás - Őssejt-rendellenesség okozza?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyakori kopaszodás gyökere egy újonnan beazonosított őssejt-defektusban rejtőzhet. A felfedezés új hajhullás elleni kezelésekhez vezethet.

    A kutatók rájöttek, hogy egy sejtműködési rendellenesség miatt működik rosszul a folyamat, melynek során a mirigy-őssejtek hajtermelő elődsejtekké alakulnak. Ez a hiba okozza azandrogén alopéciát, vagyis azt a fajta genetikai hajhullást, mely mind a férfiakat, mind a nőket érintheti.

    Hirdetések

    A férfiak esetében ez ún. férfias kopaszodásban nyilvánul meg: a fejtetőn emelkedik a haj vonala, a hajszálak pedig elvékonyodnak. Ez időként a hajzat teljes elvesztéséig fokozódik. A nőknél is elvékonyodnak a szálak, de ritkán kopaszodnak meg. Az eredmények "sokkal több reménnyel kecsegtetnek, hogy a tar felületen újra dús üstök nőjön." - mondta el Dr. George Cotsarelis társszerző, aki a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának bőrgyógyászati osztályát vezeti. "Korábban azt hittük, hogy az őssejtek pusztulása okozza a hajhullást, de rájöttünk, hogy életben maradnak, így lehetőség nyílik a kezelésre." - tette hozzá a szakértő.
     

    A tanulmányhoz a szerzők szöveteket gyűjtöttek kopasz és hajas fejbőrről egyaránt, 54 hajátültetésben résztvevő férfitól. A betegek 40-65 év közöttiek voltak. Komplex elemzéssorozatok kiderítették, hogy a hajas és kopasz fejbőrszövet ugyanannyi őssejtet tartalmaz, melyből az elődsejtek alakulnak ki. A kopasz fejbőrben azonban nem volt megfelelő mennyiségű elődsejt, ami arra utal, hogy a mirigy-őssejtek normális viselkedése zavart szenved. "A hajnövekedésért felelő mirigyek nem tűnnek el teljesen, de mikroszkopikus méretűre zsugorodnak, gyakorlatilag láthatatlanná válnak." - mondta Cotsarelis.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legfontosabb és legmeglepőbb felfedezés az, hogy ugyanannyi őssejt található a kopasz fejbőrben is, mint a hajasban. "Ez azt a kérdést vetette fel bennünk, hogy ha így van, akkor hol a haj?" Rájöttek, hogy a dús hajért felelős elődsejtek fogyatkoznak meg, "mert az őssejteket valami leblokkolja, illetve képtelenek lesznek előállítani az elődsejteket."

    A Journal of Clinical Investigation című folyóiratban megjelent eredmények egy nap új kezelési módszerek kifejlesztését segíthetik a milliókat érintő kopaszság megszüntetésére. "Most, hogy a problémát már beazonosítottuk, annyi a dolgunk, hogy megértsük, miként vehető rá az őssejt az elődsejtek termelésére." - mondta el Cotsarelis. Vicki Kalabokes, a Nemzeti Alopécia Alapítvány elnök-vezérigazgatója egyetért az állítással. "Még hosszú út vár ránk. Egész eddig azonban nem derült fény arra, hogy ez a fajta őssejt-defektus lehet a probléma. Ez új távlatokat nyithat a kutatásokban, hogy miként javítható ki ez a működészavar." A kezelésre azonban még várni kell. "Évtizedekbe telhet, míg valami a laborból a klinikákra kerül. Eltart még egy jó ideig, mire megoldódik a kérdés." - figyelmeztetett Cotsarelis.

    (Medipress)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mitől hullik a hajam?

    Időről időre sokan tapasztalják a hajhullást, amely szerencsés esetben néhány hét vagy hónap alatt abbamarad, de akár tartósan is fennállhat. A jelenség hátterében számos tényező állhat, köztük akár hormonális eredetű is. A témáról dr. Görömbey Zoltán, endokrinológus beszélt.

    Férfias típusú hajhullás - Jellemzők és kezelési lehetőségek

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat. Körülbelül öt férfi közül négyet érint többé-kevésbé kifejezett formában. Oka a szőrtüszők férfi nemi hormonokkal szembeni genetikailag meghatározott túlérzékenysége.

    A vitaminhiány okozta hajhullás

    Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért sokszor nehéz kideríteni, mi áll a háttérben. A diagnózist bőrgyógyász állítja fel.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Miért előnyös a testmozgás?

    A mozgás nemcsak gyulladáscsökkentő, de az őssejtaktivitást is segíti. Ezek az őssejtek a szervezetben keletkezett hibák kijavításáért felelősek. Az egészség érdekében érdemes a mindennapi rutinba beilleszteni a mozgást.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA