• Ecstasy terápiás célokra?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Chicagói Egyetem kutatói szerint az ecstasy nevű kábítószert lehetne alkalmazni szocializációs problémákkal járó pszichiátriai betegségek kezelésében.

    A Biological Psychiatry decemberi számában megjelentetett tanulmány szerint az ecstasy-t olyan, a társadalmi beilleszkedésben problémát okozó betegségek kezelésében lehetne alkalmazni, mint az autizmus, a poszttraumás stressz, illetve a skizofrénia. Ismert, hogy az ecstasy, melynek hatóanyaga az MDMA, rövidtávon pozitív érzéseket kelt: fokozza a másokkal való barátságos viselkedést, a játékosságot, és a szeretetérzést. Ilyen módon alkalmazni lehetne terápiás célból, azonban Gillinder Bedi (Columbia Egyetem) és a chicagói munkatársak szerint a beilleszkedést segíti a szer, azonban az empátiát nem feltétlenül.

    Hirdetések

    Egy másik tanulmány júliusban már beszámolt arról, hogy a szer hasznos lehet a poszttraumás stressz kezelésében, hiszen hozzájárul a fájdalommal való megbirkózáshoz azáltal, hogy segíti a félelem leküzdését, ugyanakkor érzelmileg nem nyom el. Az MDMA egy igen népszerű „partidrog”, ami főként az elektronikus zenét kedvelő éjszakánként szórakozni vágyó fiatalok között hódít. Gyakran kombinálják alkohollal, ennek szövődménye akár életveszélyes állapot is lehet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A chicagói kutatók huszonegy 18 és 38 év közötti egészséges önkéntesen (9 nő, 12 férfi) vizsgálták a drog hatását – korábban már mind kipróbálták a szert. A kutatók véletlenszerűen alkalmaztak kis és közepes dózisú MDMA-t, metamfetamint, illetve cukortablettákat három hét alatt négy alkalommal. Mindegyik ilyen laboratóriumi körülmények között kivitelezett alkalom legalább 4,5 óráig tartott, illetve egészen addig, míg teljesen el nem múlt a hatás. A vizsgálat alatt a résztvevők csak a kísérleti személyzettel találkoztak.

    Míg a közepes dózisú MDMA növelte a szeretetérzést, a barátságosságot, és a játékosságot, az alacsony adag inkább a magányérzést mélyítette el. A résztvevőknek arcokat ábrázoló fényképet illetve hangfelvételeket mutattak, a közepes dózis hatására csökkent az idegenségtől való szorongás, azonban a beszámolók szerint a látási és hallási érzékelést nem befolyásolta a szer. A szakértők szerint minden arra mutat, hogy sikerrel lehetne alkalmazni a korábban veszélyesnek tartott szert a pszichiátria területén, azonban az esetleges kockázatokat semmiképp sem szabad elhanyagolni.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Vitaminhiány és a pszichiátriai kórképek összefüggései

    A vitaminok az alternatív gyógyászat Szent Gráljává váltak, így sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül őket. Sokan például a C-vitamint az egészség általános biztosítékának látják, és több C-vitamin több egészség alapon valójában már egészségtelen mértékben, túladagolva fogyasztják. A vitaminkérdésről a fogyasztók körében szabályos hitviták zajlanak sok indulattal (pl. a szükséges napi mennyiségek körül), egyesek összeesküvés-elméleteket gyártanak, így nem meglepő, hogy a laikusok számára nem könnyű a tisztánlátás. De mi a helyzet ezekkel az anyagokkal valójában?

    A mefedron

    A mefedron (mephedrone, 4-metilmetkatinon, 4-MMC) egy szintetikus serkentőanyag. A serkentőszerek ideiglenesen segítik a mentális és a fizikai teljesítőképességet.

    Drogok és veszélyeik: a kokain

    A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő hatása miatt. Elsősorban szertartások, ceremóniák, vallási ünnepek során használták, egyébként tiltották fogyasztását.

    Drogok és veszélyeik: az LSD

    Az LSD a köztudatban jól ismert halucinogén hatású szer. A drogok által kiváltott pár perces, maximum 1-2 órás boldogságérzet, és eufória nagyon súlyos szívritmuszavart, szorongást és depressziót válthat ki használójánál.

    Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák

    A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott bódult állapot érhető el, de mellékhatása sokkal súlyosabb is lehet, hiszen már egyszeri használtuk is járhat súlyos, halálos következményekkel.

    Elektromos görcskeltés depresszió ellen

    1934-es bevezetését követően a görcskezelés, mint pszichiátriai kezelési mód alkalmazása rövid időn belül széles körben elterjedt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA