Dohányzás és nikotinfüggőség - Így alakul ki a függőség

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző rendszerességgel. Sajnálatos módon az is előfordul, hogy már 8-9 éves korban megtörténik az első próbálkozás.

Minél korábban kezdi el valaki ezt a folyamatot, annál nagyobb eséllyel válik rendszeres dohányossá, és annál nehezebb lesz számára később a dohányzásról való lemondás. De miért kezdi el bárki ezt a káros szenvedélyt? Többféle megközelítés alapján is megvizsgálhatjuk a folyamatot:

Személyiségtényezők, élettörténeti előzmények

Többféle vizsgálat is azt mutatja, hogy dohányosok körében gyakrabban fordul elő valamilyen szorongásos kórkép, depresszió. Több dohányzó kamasz problémás viselkedésű, jellemzi a kockázatkereső magatartás, vagy származik konfliktusokkal terhelt családból. Megfelelő iskolai beilleszkedés, jó tanulmányi eredmények, erős önbizalom esetében ritkábban fordul elő az adott kiskorúnál dohányzás.

Itt jelenik meg a nikotin szorongást csökkentő hatása. Annak ellenére, hogy az első próbálkozások negatív élménnyel járnak, a későbbiekben megélt pozitív érzések mintegy megerősítik a dohányzást.

Kortársak nyomása hatására kezdi el a legtöbb fiatal a dohányzást, sokszor a legjobb barát közreműködésével. A dohányzó szülők hatása kisebb, mint a hasonló korú társaságé, de növeli a kockázatot. A cigarettázás a „felnőtté válást”, "szabadságot” jelenti sokak számára, ezért is vágynak rá.

Sajnos felnőtt nők és serdülő lányok körében is növekszik a dohányosok aránya. Tinédzserek esetében azt találták, hogy nagyobb hatással vannak rájuk az érzelmekkel telt reklámok, illetve a testsúlycsökkentésre való vágy.

A pszichés nikotinfüggőség kialakulása

A cigarettában nikotin található, melynek igen erős a függőséget kialakító hatása. A dohányos ember (a kezdeti kellemetlenségek után) pozitív élményeket él meg (étkezés utáni álmosság csökken, javulhat koncentrációs képesség, szorongásoldó hatás), melyekről nem akar lemondani.

Fél attól, hogy ezektől az élményektől meg kell válnia, és nem csupán a konkrét kellemes érzésekről van szó, hanem a dohányzással összekötött cselekvésekről is (reggeli kávé, étkezések, szórakozás), melyek a megszokott viselkedés nélkül üresnek tűnnek számára.

Éppen ezért a leszokáshoz erős akaraterő szükséges és a környezet megértése, segítsége is egyben.

A testi függőség jelei

A nikotin hatására nem csupán lelki függőség alakul ki. A dohányzás elhagyásakor kellemetlen testi panaszok formájában elvonási tünetek (alvászavar, koncentrációs zavarok, szédülés, fejfájás, gyomor-bélrendszeri panaszok), erős szorongás jelentkezik. Az utolsó cigaretta után 24 órán belül érik el a csúcspontot ezen tünetek.

A megvonás hatása akár hetekig, hónapokig is eltarthat, a dohányzás utáni sóvárgás pedig düh, nyugtalanság, ingerlékeny viselkedés okozója lehet.

Videó Elképesztő változás a testben, miután letette a cigarettát

Mikor beszélhetünk már nikotinfüggőségről?

Amennyiben a reggeli felkelés után először a cigarettázás következik, még betegség esetén sem képes az illető szokásáról lemondani, illetve tiltott helyeken sem, magas nikotintartalmú készítményeket szív, melyeket mindig végigszív és mélyen letüdőz, egyik szál cigaretta után következik is a másik. A dohányzás gondolatának elhagyása is szorongást vált ki.

De tudni kell, hogy senki sincs egyedül, aki szeretne leszokni, orvosi segítséget igényelhet, ha önmagában nem sikerül a folyamat. Az ország minden régiójában működnek leszokást segítő centrumok, rendelések, melyek megtalálásában a háziorvos segíthet.

A legfontosabb kérdések a dohányzásról

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.