Tévhitek és cáfolatok a dohányzással kapcsolatban

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Számos olyan állítással találkoztunk már, melyeket dohányos személyek hangoztatnak, dohányos mivoltukat, illetve a leszokás mellőzését magyarázva, próbálva ezzel meggyőzni környezetüket, de leginkább önmagukat.

Ime a leggyakoribb tévhitek - önigazolások

"A dohányzás nem káros az egészségre, a nagybátyám is sokáig élt, nem volt semmi baja."

Természetesen a dohányzás egészségkárosító hatással bír, szinte felsorolni is nehéz, mennyi betegség megjelenését váltja ki (tüdő-, hólyag-, vese-, szájüregi, nyelőcső-, gége-, gyomor-, hasnyálmirigy-, bőr-, emlő-, méhrák, gyomor-és nyombélfekély, meddőség, vetélés, koraszülés, hirtelen csecsemőhalál, szívinfarktus és egyéb ereket érintő vérellátási zavarok, stroke, látási problémák, cukorbetegség, asztma, krónikus bronchitis, tüdőtágulás).

Csak egy példa: a tüdőrákos páciensek 90-95%-a dohányos. A dohányzók közül minden második személy a dohányzás káros hatásai miatt hal meg. Ezen káros szenvedéllyel bírók életévei átlagosan 7.5 évvel kevesebbek nemdohányzó társaiknál. Leszokás után már 10-15 évvel viszont hasonló életkilátásokra lehet számítani, mint a nemdohányzók esetében. Lehet, hogy volt a rokonságban valaki, aki hosszú életéveknek örvendett, de neki mondhatni szerencséje volt…

"A dohányzás nem okoz függőséget"

A dohányfüstben megtalálható nikotin igen erős függőséget okozó anyag. Nem csupán testi dependenciát vált ki, hanem pszichéset is. Elhagyásakor megvonási tünetek lépnek fel, illetve az illető tulajdonképpen már az elhagyás gondolatától is szorong.

"Csak a saját egészségemet befolyásolom a dohányfüsttel."

Sajnos a főfüst mellett az ún. mellékfüst is tartalmaz káros anyagokat, ráadásul nagyobb mennyiségben. A passzív dohányosok által belélegzett füst kétszer olyan veszélyes, mint a dohányos ember által beszívott főfüst. Ezáltal a vétlen gyermekeket, családtagokat, barátokat, kollégákat is kiteszi az illető káros szenvedélye veszélyeinek, ráadásul nem is kis mértékben.

"A barátnőm is dohányzott terhesen, én miért ne tenném?"

Ha nem szeretne ártani gyermekének, ne tegye! Nagyobb a valószínűsége dohányzó kismamák körében a spontán vetélésnek, méhen kívüli terhességnek, kis súlyú és koraszülött csecsemő születésének, csökkent intellektuális képességeknek, légzési problémáknak, illetve hirtelen bölcsőhalál, pajzsmirigyproblémák megjelenésének a babánál.

"A dohányzás megvéd az elhízástól, ezért nem akarok leszokni."

A dohányfüstben levő káros anyagok valóban csökkentik az étvágyat, viszont, amennyiben a leszokás után cigarettázás helyett nem az étkezéshez fordul pótcselekvésként, hanem csak az éhségérzetének, korának megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot vesz magához és az egészséges életmódnak megfelelően eleget mozog, akkor nem vár Önre sem a plussz kilók megjelenése.

"Ha „light” cigarettát szívok, nem lesz semmi bajom."

A nikotinnak minden szervezetbe bejutott mennyisége káros, csupán akkor nem károsítja azt, ha nem is kerül testünkbe.

"A barátomnak sem sikerült leszoknia, ezért meg sem próbálom."

Természetesen ettől függetlenül másnak sikerülhet. Erős elhatározás szükséges hozzá. Ha viszont mégsem elég az önálló akarat, akkor nyugodtan lehet orvosi segítséget kérni, ma már erre szakosodott centrumok léteznek az ország összes régiójában.

Tudományos felmérésekkel alátámasztott állítások

Magyarország a dohányzással kapcsolatos halálozást illetően Európa országai között a „dobogós” harmadik helyen áll. A rangsorban előttünk volt szocialista országok állnak. 1970. és 1999. között (miközben a mortalitás 19 százalékkal növekedett) mintegy 800 ezer ember, az elmúlt három évtizedben pedig minden ötödik magyar lakos haláláért a cigaretta tehető felelőssé. Az egész világot tekintve ez évi ötmillió ember halálát jelenti, mely a WHO előrejelzése szerint 2025-2050 között évi tízmillióra növekszik majd.

Egyértelmű tehát, miért is szükséges a dohányzásról való leszokás támogatása, az elterjedés csökkentése.

A legfontosabb kérdések a dohányzásról

Nikotinfüggőségi teszt - A teszt segítségével megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Nikotinfüggőségi teszt kitöltése

Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg: Legyen az cigaretta, pipa vagy akár szivar, a füst a fogakat is támadja - nem közvetlenül. A rákkeltő füst bejárja a szájüreget, káros anyagai megtapadnak a fogakon, a nyelven és a szájnyálkahártyán. A nikotin a tüdő és a nyálkahártya véráramába kerülve az erek összehúzódását eredményezi.
Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg

Mit tartalmaz egy cigaretta? Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin. A nikotin tulajdonképpen erős drog, melynek halálos dózisa 20-60 mg. Enyhe mérgezés során fejfájást, szédülést, hányingert, hasmenést, verejtékezést, szapora pulzust okoz. Ezt gyakran tapasztalják az első alkalommal rágyújtók is. A tartós nikotinhatás gyomorfekélyt, érszűkületet (a szívkoszorúerek szűkületét), valamint légúti károsodást okozhat.
Mit tartalmaz a cigaretta?

Dohányosok táplálkozása - A dohányosoknak több antioxidáns vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, a leghatásosabbak az A-, E-, és C-vitaminok, ennélfogva több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk, mert a természetes vitaminok hatásosabbak, mint a tablettaformában bevitt készítmények. Dohányosok táplálkozása

Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy - A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában vannak annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni. Az első lépés persze minden esetben a valóban komoly elhatározás, enélkül eredmény eleve nem érhető el.
Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.