Terhesség és dohányzás: Veszélyesebb, mint gondolták?

Medipress
megjelent:

A legújabb kutatások szerint patkányokban a terhesség alatt kapott nikotin csökkenti az őssejtek számát az agy legmagasabb funkcióiért felelős területén, a hippokampuszban.

A Birmighami Alabama Egyetem kutatói szerint ez a változás lehet az oka a dohányos anyák gyermekeinél megfigyelt viselkedési problémáknak. Az őssejtek a hippokampuszban, az agy azon területén, mely leginkább felelős a tanulási folyamatokért és a memóriáért, egész életünkben folyamatosan osztódnak és új idegsejteket hoznak létre.

A kutatócsoport kimutatta, hogy ha vemhes patkányoknak nikotint adnak, akkor a hippokampuszban képződő új sejtek száma csökken. „Új sejtek hiányában a hippokampus sejtjei közötti kapcsolatrendszer nem tud megfelelően működni, nem alakulnak ki azok az új kapcsolatok, melyek nélkülözhetetlenek a tanuláshoz.

Ez olyan problémákhoz vezethet, mint amilyeneket a terhesség alatt dohányzó nők gyermekeinél később megfigyeltek.” – mondta Robin Lester a kutatócsoport vezetője, a Neurobiológiai Intézet docense. „Ilyen problémák lehetnek a különböző értelmi zavarok, tanulási nehézségek, figyelemhiányos hiperaktivitás, a gyógyszerfüggőségre való fokozott hajlam.”

Medipress

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.