Elektronikus cigaretta: Milyen veszélyeket hordoz?

Medipress
megjelent:

A legújabb kutatások szerint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektronikus cigaretták nem biztonságosak és komoly egészségkárosító tulajdonságokkal rendelkeznek. A Kalifornia Egyetem munkatársai öt elektronikus cigaretta márkát vizsgáltak meg, és mindegyiknél találtak olyan minoségbeli problémákat, amelyek aggodalomra adhatnak okot.

A tudósok szerint az elektromos cigaretták potenciális veszélyt jelentenek az egészségre és azt szorgalmazzák, hogy az egészségügyi hatóságok vonják vissza a termékeket a piacról a további vizsgálatokig.

A hagyományos dohánytermékekhez képest az elektromos cigaretta gőz formájában juttatja a nikotint a szervezetbe, más segédanyagokkal együtt. Az aeroszol formában előállított nikotin miatt a cigaretták nem tartalmazzák azokat a vegyületeket és toxinokat, amelyek a dohány és a papír égése során felszabadulnak. Azokról a vegyületekről azonban, amelyek az elektromos cigaretta használatakor felszabadulnak, nem sokat tudnak a kutatók.

"Sokan ezért úgy gondolják, az elektromos cigaretták teljesen biztonságosak - nyilatkozta Prue Talbot, a Kalifornia Egyetem Riverside őssejtkutató Központjának igazgatója - Erre azonban nincsenek tudományosan megalapozott biztosíték, hiszen ezeket a termékeket csak nagyon kevés esetben vizsgálták be." A kutatás részletes leírása a Tobacco Control címu szaklap ehavi számában olvasható.

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.