A drogok és az emberi agy

MTI
megjelent:

Egy német kutatás szerint a drogok az emberi agyban tönkretehetik, de legalább is súlyosan károsíthatják az összetett ideg- és érhálózatokat. A Rostocki Egyetem kutatói több mint kétszáz, droghasználat miatt elhalálozott 15 és 45 év közötti személy tetemét vizsgálták meg.

Andreas Büttner orvoskutató szerint jelen kutatás világszerte az első, amely szisztematikusan vizsgálja a drogok miatt elhalálozottak agyát, és alátámasztja, hogy a kábítószer-fogyasztás hosszú távon az agy degenerációjához vezet. Eddig ilyen átfogó adatok csak állatkísérletekből származtak - olvasható a Die Welt című német lap honlapján. A rostocki kutatók az érintetteknél többek közt elhalt idegsejteket találtak, és a köztük lévő kapcsolatok csökkenését tapasztalták.

Számos idegpálya teljesen tönkrement, a vérerek pedig idő előtti öregedésen mentek keresztül. Büttner bírálta, hogy a fiataloknál gyakran az "alapellátáshoz" tartozik a cannabis, pedig ez veszélyes belépő drog. Bizonyos embereknél a drogfogyasztás pszichózist is kiválthat. Általában nem állnak meg egy drognál a fogyasztók, hanem alkohollal vagy még erősebb szerekkel kombinálva használják azt. Az érintettek a függőség ördögi körébe kerülnek így - mondta Büttner. Feltűnő, hogy a drogfogyasztóknak emlékezeti gondjaik vannak, és általában csökken szellemi teljesítőképességük. Jelen tanulmány ezt is alátámasztja. Ami vészjósló, hogy a Németországban idén 2800 gépjárművezetőnél végzett vérvizsgálat során 22 százalék volt azok aránya, akiknél pozitív lett a drogteszt. Ezek az autósok túl gyors, kockázatos vagy figyelmetlen vezetésükkel tűntek ki.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.