Örökletes szerencsejáték-függőség?

MTI
megjelent:

Örökletes a szerencsejáték-függőség - állítják amerikai kutatók ausztrál ikerpárok tanulmányozásának eredményeként. Azért kutakodtak az ötödik kontinensen, mert Ausztráliában a szerencsejáték-szenvedély ötször gyakoribb, mint az Egyesült Államokban.

Összesen 2700 nőt és kétezer férfit kérdeztek meg a Missouri Egyetem tudósai, tovább az alanyok baráti körét. Mindezek alapján kiderült, hogy ha egypetéjű ikrek egyike függővé válik, akkor nagyobb eséllyel támad hasonló problémája testvérének, mint a kétpetéjű ikreknél. Ebből pedig az következik, hogy genetikailag is meghatározott a szerencsejáték-szenvedély.

Interjú
Péter negyvenes évei végén jár, és ugyanúgy él, mint mindenki más: reggel felkel, dolgozni megy, fizeti a számláit. Azonban nem volt egy mindig így. Évekkel ezelőtt véletlenül rátalált a rulettre, és a rabja lett. "Estére az összes pénzt eljátszottam..." - Interjú

A 2700 nő közül mindössze 34 volt, akinél egyértelműen megmutatkoztak a függőség jelei, a férfiak táborából 70 akadt. Az összevetésben a férfiak kétszer hajlamosabbak a függőségre, mint a nők. Az alanyoknak egyébként mindegyike kisebb-nagyobb mértékben "szerencsejátszadozó".

A kutatók hangsúlyozták, hogy feltehetően nincs külön szerencsejátékgén, hanem - mivel az alkoholizmushoz hasonlóan komplex rendellenességről van szó -, gének nagyobb csoportja (akár száz is) szerepet játszhat a játékszenvedélyben.

Játékszenvedély és internetfüggőség
Az újabb szenvedélybetegségek veszélye éppen abban rejlik, hogy többségük társadalmilag elfogadott eszköz, amiket mindannyian használunk, így nem, vagy csak jóval nehezebben tűnik fel, ha környezetünkben valaki ezektől függővé válik. Emiatt az irányukban megnyilvánuló társadalmi tolerancia felülmúlja az egyéb addikciókét, sem a beteg, sem a környezet nem tekinti az ilyen viselkedésformát problémásnak. Kikre jellemző leginkább a játékszenvedély és mit lehet ellene tenni?

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.