• Dohányzás - Hamar rászoknak a fiatalok

    Szerző:
    WEBBeteg

    "A dohányipar nagyon tudatosan épít a fiatalokat megszólító (reklám)elemekre" - mutatott rá Ralf Kremer, a DAK betegségmegelőzési szakértője.

    Minél több cigarettareklámot néznek a fiatalok, annál erősebb vágyat éreznek, hogy rágyújtsanak - erősítette meg egy kedden Hamburgban ismertetett tanulmány.

    Hirdetések

    A kutatók mintegy 3400 diák - 10 és 17 év közötti serdülő - viselkedését tanulmányozták egy német betegbiztosító (DAK) és a kieli Terápia- és Egészségügyi Kutató Intézet (IFT-Nord) megbízásából. Hat cigarettamárka és nyolc más, felismerhető márkajelzés nélküli termék hirdetéseit mutatták a tanulóknak.

     Nikotinfüggőségi teszt
    Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. 
    Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>
    Arra kellett válaszolniuk, hogy milyen gyakran találkoztak már az adott reklámmal, és emlékeznek-e a márkanevekre.

    Az eredmény: minél jobban felismerték a kamaszok a cigarettareklámokat, és minél inkább meg tudták nevezni a márkákat, annál kevésbé utasították el a dohányzást.

    Abban a csoportban, amelynek tagjai gyakran találkoztak cigarettareklámokkal, kétszer annyi olyan diák volt, aki már rágyújtott, mint a dohányhirdetésekbe ritkábban belebotló csoportban.

    Kiszolgáltatott fiatalok - Hamar függők lesznek

    A jelenleg is dohányzók száma az első csoportban háromszor olyan magas volt, mint a másikban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A dohányipar nagyon tudatosan épít a fiatalokat megszólító (reklám)elemekre" - mutatott rá Ralf Kremer, a DAK betegségmegelőzési szakértője.

    A betegbiztosító szerint a fiatalok ráadásul igen gyorsan függők lesznek: a vizsgálatban résztvevők már négy hét alkalmi dohányzás után olyan elvonási tünetektől szenvedtek, mint az idegesség, nyugtalanság, ingerültség.

    "Örvendetes módon 2001 óta a fiatalkorú dohányosok száma csaknem a felére apadt, de még mindig több mint minden hetedik 12 és 17 év közötti fiatal cigarettázik rendszeresen" - mondta a vizsgálatot vezető Reiner Hanewinkel.

    A tanulmányt az American Journal of Preventive Medicine című újságban jelentették meg.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Magas vérnyomás - Kik a veszélyeztetettek?

    A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért ilyen lényeges ez, mekkora is pontosan annak a veszélye, hogy az elkövetkező években súlyos szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA