• Új jelenség a drogok világában?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológia Intézetének oktatója az úgynevezett randi-erőszak drogokról szólva elmondta, újabban a Gina néven ismert szer került szoros összefüggésbe a szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekkel.

    A drogok kínálatcsökkentése mellett szükséges megfelelő prevenciós stratégiák alkalmazása, ezek kialakítására kell törekedniük a kormányoknak; ez az egyik, Magyarország szempontjából is legfontosabb megállapítása az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB) ez évi jelentésének - mondta Felvinczi Katalin, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetője szerdán Budapesten.

    Hirdetések

    Ha megfelelő prevenciós stratégiákat alkalmazunk, akkor azok csökkentik az illegális szerek iránti keresletet, illetve növelik a kínálatcsökkentési beavatkozások hatékonyságát - mondta az INCB-jelentés szerdai bécsi kiadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Felvinczi Katalin.

     Újabb életveszélyes drog a piacon
    Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
    Újabb életveszélyes drog a piacon>>
    Közlése szerint az európai droghasználat elterjedtségében egyfajta stabilizálódás tapasztalható. Ugyanakkor hozzátette, a szerhasználati mintázódás változik.

    Példaként említette, hogy egyes országokban a kannabisz-használat visszaszorul, de átadja helyét a kokainhasználatnak. Felvinczi Katalin azt mondta, örömmel nyugtázzák azt, hogy a közelmúltban elfogadott nemzeti drogstratégia megelőzéssel foglalkozó része hűen reflektál az INCB prevenciós stratégiákra vonatkozó ajánlásaira.

    Topolánszky Ákos, Magyar ENSZ Társaság Kábítószerellenes munkacsoportjának vezetője közölte, Magyarország továbbra is a kábítószerhasználat és a kiterjedtség szempontjából közepesen, gyengébben érintett országok között szerepel.

    Randi-erőszak drogok - Új jelenség?

    Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológia Intézetének oktatója az úgynevezett randi-erőszak drogokról szólva elmondta, újabban a Gina néven ismert szer került szoros összefüggésbe a szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekkel.

     Drogok és veszélyeik
   • Drogok és veszélyeik: a kokain
   • Drogok és veszélyeik: a speed
   • Drogok és veszélyeik: az extasy
   • Drogok és veszélyeik: az LSD
   • Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
   • Drogok és veszélyeik: a cannabis
   • Ugyanakkor a pszichológus szerint ez a drog azon szerek között van, amelynek csekély a jelentősége ilyen esetek tekintetében. A témában készült tanulmányok arról szólnak, hogy 0,2 - 4,4 százalék azoknak az áldozatoknak a száma, akiknek a szervezetében előfordult a GHB (gamma-hidroxi-butirát) - mondta.

    Demetrovics Zsolt, rámutatott: ez a szám az alkohol esetében 37-46 százalék. Az INCB szerdán kiadott jelentésében arra figyelmeztet, hogy egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett randi-erőszak drogok. A jelentés megállapítása szerint viszonylag új, de gyorsan terjedő jelenség, a szexuális bűncselekmények céljával elkövetett kábítószer-visszaélés.

    A tettesek gyakran a nemzetközi kábítószerellenes egyezményekben nem szereplő, vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A mefedron

    A mefedron (mephedrone, 4-metilmetkatinon, 4-MMC) egy szintetikus serkentőanyag. A serkentőszerek ideiglenesen segítik a mentális és a fizikai teljesítőképességet.

    Drogok és veszélyeik: a kokain

    A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő hatása miatt. Elsősorban szertartások, ceremóniák, vallási ünnepek során használták, egyébként tiltották fogyasztását.

    Drogok és veszélyeik: az LSD

    Az LSD a köztudatban jól ismert halucinogén hatású szer. A drogok által kiváltott pár perces, maximum 1-2 órás boldogságérzet, és eufória nagyon súlyos szívritmuszavart, szorongást és depressziót válthat ki használójánál.

    Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák

    A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott bódult állapot érhető el, de mellékhatása sokkal súlyosabb is lehet, hiszen már egyszeri használtuk is járhat súlyos, halálos következményekkel.

    Drogok és veszélyeik: a speed

    A metamphetamint orvosilag is alkalmazzák, hiszen a hiperaktív gyerekek kezelésénél is használják. Ismert dopping szer a sportolók, éjszakai műszakban dolgozók, vagy azok számára, akiknek a kávé hatása már kevés.

    Kockáztatja az egészségét az, aki modafinil hatóanyagú gyógyszerrel igyekszik fokozni teljesítményét!

    Az utóbbi időben több olyan internetes írás látott napvilágot, amelyek a tanulás, a koncentráció fokozására használt, a lakosság által leginkább okosdrog néven ismert modafinil hatóanyagú gyógyszerekkel foglalkoztak, esetenként azokat népszerűsítették. A cikkek hatására megnőtt e készítmények illegális forgalma, a NAV az elmúlt hetekben több száz modafinil hatóanyagú gyógyszercsomagot foglalt le a repülőtéren.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA