Új drog - Öngyilkosság, agresszió, beszédkényszer

MTI
megjelent:

A mefedron igazi veszélye az, hogy hatásával vagy mellékhatásaival kapcsolatban sem részletes állatkísérletek, sem gondos emberi vizsgálatok nem történtek még.

A mefedron remekül fokozza a virágok növekedését, illatosítja a porszívót, de emberekre való hatása a feldobott hangulat után akár súlyos öncsonkításhoz vagy hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

Újabb életveszélyes drog a piacon

Az ÁNTSZ szerint a mefedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
Újabb életveszélyes drog a piacon>>

Főleg fiatalok fogyasztják kábítószerként, és egy tizenéves lány mefedron okozta halálát néhány napja a Drug Source Review folyóirat ismertette. A szer kellemes illatú, és a növények jobban nőnek, ha mefedron oldattal locsolják őket.

De ha valaki ezt a folyadékot megissza, nagy veszélybe kerülhet. A készítmény kis adagban kellemes közérzetet idéz elő, amelyet aztán fokozódó ingerlékenység, nyugtalanság követhet, beszédkényszerrel és akár olyan erőszakos cselekmények elkövetésével párosulva, mint amikor egy fiatal férfi letépte herezacskóját.

Hazánkban nincs a kábítószerek listáján

Hol kezdődik az alkoholizmus?
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza>>

A mefedron népszerű partidrog lett, mert olcsó, és kertészkedéshez szabadon kapható, internet útján rendelhető.

Magyarországon sem szerepel a kábítószerek listáján, bárki szabadon tarthat mefedront magánál, és csak akkor indíthatnak ellene eljárást, ha másoknak emberi fogyasztásra adja tovább.

Pedig a készítmény bevétele nem veszélytelen. Orrvérzés kezdődhet, hallucinációk jelennek meg, nyugtalanság, majd depresszió, gyorsul a szívműködés, és akár életveszélyes szívritmuszavarok is elindulhatnak, amelyek következtében már több, hirtelen szívhalál miatt kellett újraélesztést alkalmazni.

Nagy-Britanniában vizsgálatot végeztek, és abból kiderült, hogy a mefedront használók 51 százaléka tapasztalt fejfájást, 43 százalékuk pedig szívdobogást.A szert ma elsősorban Kínában gyártják, és onnan szállítják szerte a világba. A mefedron árusításával foglalkozók a fehér por egy grammját tíz fontért, 3000 forintnak megfelelő összegért szerzik be, és háromszor annyiért értékesítik az angliai piacon.

Drogok és veszélyeik

A mefedron igazi veszélye az, hogy hatásával vagy mellékhatásaival kapcsolatban sem részletes állatkísérletek, sem gondos emberi vizsgálatok nem történtek még. A súlyos, nem ritkán halálos balesetekről is elsősorban az orvosi szakfolyóiratokban számolnak be.

Az Európai Unió több tagállamában ezért törvény tiltja a mefedron forgalmazását, vásárlását, birtoklását és fogyasztását. Jó példa erre Svédország, ahol 2008. december 14-én egy 18 éves lány vesztette életét a drog bevétele következtében: a készítmény használatát a skandináv országban nyomban megtiltották.

Ezt is olvassa el! Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.