Az alkoholfogyasztás okozta panaszok

KamaszPanasz
frissítve:

Az mindenki előtt ismeretes, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás májelégtelenséget okoz. Tudta-e, hogy kutatók szerint mintegy 60 betegség köthető az alkoholhoz? Íme a leggyakoribbak.

Anaemia

A mértéktelen ivászat okozhatja azt is hogy az oxigént szállító vörös vértestek száma abnormálisan lecsökken. Ezt az állapotot nevezzük anaemiának (avagy vérszegénységnek). Ennek különféle jelei lehetnek például a fokozott fáradtság, a lélegzet rövidsége és szaporasága, fejfájás.

Daganatos betegségek

Kutatók szerint a rendszeres alkoholfogyasztás növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. A veszély akkor áll fenn, mikor a test átalakítja az alkoholt acetaldehiddé, ami egy potenciális rákkeltő anyag.

Az alkohol számos szervet fenyeget rákkal, ilyen a száj, a torok, a máj és a mell és az emésztőszervek. Kialakulásának veszélye viszont sokkal nagyobb azoknál az embereknél, akik isznak, és dohányoznak is.

Bővebben Melyek a máj rosszindulatú daganatának főbb ismertetőjegyei?

Kardiovaszkuláris betegség

A mértéktelen ivászat következtében a vérlemezkék összeállhatnak, és vérrögöket képezhetnek. A vérrögök szívrohamot és agyvérzést okozhatnak.

Kutatások igazolták, hogy azoknak az embereknek, akik már átestek egy szívrohamon, és rendszeresen alkoholt fogyasztanak, 50%-al magasabb az elhalálozási arányuk, mint egyébként.

A kemény ivászat cardiomyopathiát okozhat, ami azt jelenti hogy a szív izmai legyengülnek, olyannyira hogy szívritmuszavar keletkezik, ami halálos veszélyt jelenthet.

Májzsugorodás

Az alkohol mérgező anyag, ami közvetlenül a májon fejti ki kártékony hatásait, roncsolja a májszöveteket, melynek következtében a máj annyira megsérül, hogy képtelen lesz a működésre. Erre a betegségre úgy tűnik, hogy a nők érzékenyebbek a férfiaknál.

Bővebben Alkoholos májbetegség, zsírmáj, májzsugor

Szellemi leépülés

Ahogy öregszünk, elménk fokozatosan leépül (tíz évente 1.9 százalékkal zsugorodik az agy). Ezt normálisnak tartják, viszont azoknál az embereknél, akik rendszeresen isznak, ez a folyamat nagymértékben gyorsabb.

Az alkohol károsítja az agy egyes részeit, ezért a gyakori, rendszeres, nagymértékű ivászat emlékezet kimaradáshoz, és szellemi leépüléshez vezet.

Depresszió

Ismert, hogy a kemény ivászat gyakran társul depresszióhoz, viszont kérdéses az, hogy melyik volt előbb? A depresszió vagy az ivászat?

Gyakori az, hogy az emberek azért fordulnak az alkoholhoz, hogy enyhítsék érzelmi fájdalmukat. Viszont egy kutatás szerint ez a feltevés fordítva is igaz. Sokan az alkohol miatt esnek depresszióba. A kutatás azt is kimutatta, hogy ez a fajta depresszió elmúlik, ha abbahagyjuk az ivászatot.

Epilepszia

A kemény ivászat epilepsziát okozhat azoknál az embereknél is, akik nem hajlamosak az epilepsziára.

Köszvény

Ez egy igen fájdalmas betegség. A köszvény annyit jelent, hogy az ízületekben húgysav kristályok képződnek, ezáltal a végtagok mozgatása rettenetesen fájdalmas lesz. Noha a köszvényre való hajlam öröklődik, kiderült, hogy az alkohol is hatalmas szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Magas vérnyomás

Köztudott tény, hogy az alkohol növeli a vérnyomást. Az alkoholtól az erek fala merevebb és kevésbé ellenállóbb lesz. A magas vérnyomás hosszútávon számos betegséghez vezethet, pl vesebetegség, szívinfarktus, agyvérzés.

Hol kezdődik az alkoholizmus?
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Az orvos válasza

Fertőző betegségek

Az alkohol hosszútávon gyengíti az immunrendszert, ennek következtében háromszor könnyebben kapunk el fertőző betegségeket, beleértve a nemi úton terjedő betegségeket is. Ebben az is nagymértékben szerepet játszik, hogy alkoholos befolyás alatt hajlamosak vagyunk szexuális kalandokba bocsátkozni.

Idegsérülések

A kemény ivászat egyfajta ideggyengeséget (alkoholos neuropathia) okozhat, ami extrém esetekben olyan érzést válthat ki, mintha gombostűkkel szurkálnának a test különböző pontjain.

Mindemellett izomgyengeséget, inkontinenciát (vizeletvisszatartási nehézség), merevedési zavart is okoz.

Hashártyagyulladás

Az alkohol irritálja a gyomrot. Ilyenkor gyomorhurut alakulhat ki, melynek következtében begyulladhat a hasnyálmirigy. A krónikus hashártyagyulladás hatással van az emésztésre, gyakori hasfájást és állandó hasmenést okozva.

(Forrás: KamaszPanasz)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.