12 millió európai fogyaszt kokaint

MTI
megjelent:

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a kokain okozta összes hirtelen szívhalál 21 és 45 év közötti férfiaknál jelentkezett, akiknek 81 százaléka dohányzott, 76 százaléka pedig alkoholt is fogyasztott.

A kokainfogyasztás, illetve a kábítószer, az alkohol és a cigaretta együttes használatának "halálos koktélja" okozza a hirtelen szívhalálozás több mint három százalékát Európában - közölték spanyol tudósok szerdán.

A hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A Magyar Kardiológusok Társaságának szerdai közleménye szerint Magyarországon naponta 70-en szenvednek hirtelen szívhalált. A hirtelen szívhalálról

A hirtelen halál okait vizsgáló tanulmányuk - megállapítva, nincs olyan, hogy biztonságos, pihenés célú kokainhasználat - felhívja a figyelmet arra, hogy életével játszik a 12 millió kokaint használó európai.

"El kell oszlatni azt a képzetet, hogy a pihenés célú kokainhasználat "biztonságos", mivel még a legkisebb mennyiségnek is katasztrofális következményei lehetnek, köztük a hirtelen szívhalál" - hangsúlyozta Joaquin Lucena, a Sevilla-i Orvosszakértői Ontézet patológusa.

Lucena és csapata a Spanyolország déli részén 2003 és 2006 között bekövetkezett hirtelen szívhalálokat vizsgálta. Arra a megállapításra jutottak, hogy 3,1 százalékuk kokainfogyasztással függ össze, mivel a kábítószer károsította a szívet és az artériákat.

Kokain okozta hirtelen szívhalál

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a kokain okozta összes hirtelen szívhalál 21 és 45 év közötti férfiaknál jelentkezett, akiknek 81 százaléka dohányzott, 76 százaléka pedig alkoholt is fogyasztott.

"A kokain kombinálása az egyik vagy mindkét szenvedéllyel halálos koktélt eredményez, ami elősegíti korai szívbetegség kifejlődését.

A kokainfogyasztás növekvő közegészségügyi kérdés Európában, elterjedtségét úgy tudjuk nyomon követni, ha a boncolás kiterjed erre is, ha hirtelen halál következik be" - írta Lucena a European Heart Journal szaklapban megjelent tanulmányukban.

Szerinte megállapításaik egész Európára érvényesek lehetnek. A spanyol intézet szakembereinek becslése szerint mintegy 12 millió európai fogyaszt kokaint, ez a 15-64 év között lakosság 3,7 százaléka. Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban a felnőttek több mint 5 százaléka ismerte el, hogy életében legalább egyszer kipróbálta a szert, amelynek használata ennél magasabb arányú a 15 és 34 év közöttiek körében.

"Terhesen speedet fogyasztottam, mire számíthatok?"
"Húsz hetes kismama vagyok. A terhesség első 3 hónapjában, amíg nem tudtam a terhességről, rendzseresen fogyasztottam metamfetamint (speed). Szeretném tudni, hogy mire számíthatok, milyen rendellenessége lehet a babának?" A WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.