A passzív dohányzás kevésbé ismert hatása

Budai Allergiaközpont
frissítve:

A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, nagyobb mértékben járul hozzá az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulásához, mint az allergiák.

A dohányzás visszaszorítását és a passzív dohányzás káros hatásainak megakadályozását célzó kampányok dacára, az aktuális dohányzási arányszámok világszerte növekednek. Holott a passzív dohányzás jónéhány fiziológiai rendszert – elsősorban természetesen a légzőrendszert – bolygatja meg, és hosszútávú hatásként erőteljesen roncsolja is.

Ennek különös jelentősége van a gyerekeknél, mivel a gyermekkori légzőrendszeri problémák áthúzódhatnak felnőttkorra is, ez pedig nagyfokú egészségromláshoz vezethet. Ennélfogva nem meglepő, hogy azok a gyerekek, akik kénytelenek elszenvedni a passzív dohányzást, akár méhen belül, akár születésük után, sokkal nagyobb eséllyel lesznek allergiások vagy asztmások.

A passzív dohányzás - Miért nehéz a hatásokat vizsgálni?

Természetesen a passzív dohányzás konkrét vizsgálata számos összetett ok miatt behatárolt, elsősorban nyilván etikai korlátok szabnak határt. Holott a passzív dohányzás hatásainak megismerése nagyon fontos lehet, mivel a dózis-függő hatások hosszútávon egyfajta alkalmazkodáshoz vezetnek, amely kitűnő táptalaj az allergia és az asztma számára.

Az aktuális adatok azt mutatják, hogy a dohány kémiai és karcinogén alkotórészei erőteljes hatással vannak a gyerekek egészségére és megzavarhatják a normális biológiai fejlődést. A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, amely jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák.

Vagyis a passzív dohányzás előretörését mindenképpen meg kell állítani, és a kutatóknak olyan eljárásokat kell kifejleszteniük, amelyek éppúgy támogatják a dohányzás megszűntetését, mint ahogyan minimalizálják a méhen belül és a gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás roncsoló hatásait.

(Budai Allergiaközpont; Forrás: Bentham Science Publishers 2009. december)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.