Fogyás és nikotinelvonás egyszerre?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy újabb év kezdetén itt az ideje a fogadalomtételnek is. Számos szakértő véleménye szerint bőven elegendő egy teherrel nekifutni az újesztendőnek, s nem több dolgot megfogadni egyszerre. Egy aktuális amerikai tanulmány megállapítása szerint azonban bizonyos szempontból a nők (végre) előnnyel indulnak.

A dohányzásról való leszokást elhatározó, s ezzel egy időben fogyókúrás terápiába vágó nők mindkét akadályt sikerrel vehetik – olvasható az Addiction című tudományos szaklap legutóbbi számának a chicagoi Northwestern University Feinberg of Medicine aktuális kutatásáról szóló cikkében.

„A nők többsége pontosan attól való félelmében meg sem próbálkozik a dohányzásról való leszokással, hogy cigaretta nélkül (még jobban) elhízik” – magyarázza Michael Barczok, a Német Tüdőgyógyász Szakszövetség (BdP) egyik vezetője, aki maga is praktizáló tüdőgyógyász.

„Tény, hogy a dohányárukban lévő nikotin számos hatása között megtalálható az anyagcsere enyhe felgyorsítása és az étvágy csökkentése is, ám a dohányzás negatív egészségi kockázatai semmi esetre sem tehetők mérlegre a vonzó külsővel” – hangsúlyozza a professzor.

Leszokás és fogyókúra egyszerre

Az amerikai tanulmányban összesen 2200 felnőtt dohányzó közreműködésével készített tíz (1991 és 2007 közötti) vizsgálat adatait használták fel, s bebizonyosodott, hogy azon nők, akik a dohányzásról való leszokás mellet terápiás körülmények közötti fogyókúrába is kezdenek, harminc százalékkal sikeresebben veszik a dupla akadályt, mint azok a nikotinról lemondani szándékozók, akik viszont nem vesznek részt terápiás testsúlycsökkentő programban.

A tudósok ugyanakkor leszögezik, hogy az további kutatások témáját kell képezze, hogy a számos, testsúlygyarapodást megelőző módszer közül melyik a leghatékonyabb. Minden esetre a chicagoi kutatás eredménye minden érintett nő figyelmét felhívja arra, hogy „a dupla teher – tehát a cigarettázásról való lemondás és a hízás elkerülése nem zárja ki a siker lehetőségét, sokkal inkább garanciát jelenthet a két cél elérésére is” – hangsúlyozza Barczok is.

A nők többsége ugyanis természetesen nem csupán egészsége miatt aggódik, hanem vonzó küldőt is szeretne. Ennél fogva a két célt szem előtt tartó terápia sikerrel zárulhat, s az érintettek két legyet is üthetnek egyetlen csapással.

Nikotinfüggőségi teszt
Komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát?
Nikotinfüggőségi teszt kitöltése

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.