• Az alkohol az első számú halálok Oroszországban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Oroszországban az első számú halálok az alkohol, illetve az alkoholizmus, de a hivatalos statisztikák a tekintetben nem érnek sokat, az alkoholfogyasztással közvetve összefüggő haláleseteket ugyanis nem veszik figyelembe - mondták el szakértők Moszkvában.

    Alekszandr Nyemcov, egy pszichiátriai kutatóintézet vezetője minap sajtóértekezleten kifejtette: megállapították, hogy az italozás okozta halálesetek és pszichózisok száma évszakok szerint változik: a csúcs januárra, vagyis az év végi ünnepek utáni időszakra esik, és az elhunytak között a legtöbben 2009 januárjában is 30-54 éves férfiak lesznek.

    Hirdetések

    A következő csúcs márciusra esik, májusban még emelkedik a görbe, a nyár ebből a szempontból viszonylag csendes, majd októbertől újra nő az esetek száma: ettől az időponttól csak alkoholmérgezésben havonta háromezren halnak meg.

    A nagy mennyiségek fogyasztása mellett súlyos veszélyek forrásai a kotyvalékok, márpedig Nymcov szerint a mai önköltségi árak, adók és járulékok mellett minden kotyvalék, amit fél literenként 584 forintnak megfelelő árnál olcsóbban kínálnak a boltokban.

    A forgalom nagy része illegális

    Ön tudta?
    Májzsugor kialakulása esetén  férfiakban nőies jegyek jelennek meg és potenciazavar alakul ki, nőkben menstruációs zavarok léphetnek fel.
    Az egy felnőttre jutó átlagos fogyasztás évi 14,5 liter tiszta szesz, bár ez a szám a hivatalos statisztikákban jóval alacsonyabb, mert azokban nem szerepel a piacon nagy arányban szereplő illegális termelés. Emellett a baj nemcsak a vodkával van, mert máig sokan próbálnak berúgni kölniktől, tisztítószerektől, denaturált szesztől, valamint a magas alkoholtartalmú, gyógyhatású szerektől.

    Egy nemzetközi orvoscsoport által 2003-05-ben végzett kutatás kimutatta: az időszakban a tipikusnak tekinthető Izsevszk városban a 25-54 éves férfiak körében bekövetkezett halálesetek 42 százalékát az alkoholfogyasztás okozta, főleg a pancsolt italok, illetve a nagy adagok fogyasztása.

     Hol kezdődik az alkoholizmus?
    "Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Az orvos válasza>>
    Átfogó hivatalos adatok azonban nem állnak rendelkezésre, mert Nyemcov professzor becslése szerint csupán az alkohollal összefüggő halálesetek 6-12 százalékát írják az ivás számlájára, és ezek túlnyomó részében alkoholmérgezést állapítanak meg.

    Általában nem számítják ide azokat a jóval gyakoribb eseteket, amikor az alkohol nem a közvetlen, de a fő kiváltó ok, mint például a májcirrózis, a hasnyálmirigy-gyulladás, a közlekedési balesetek, gyilkosságok, öngyilkosságok.

    A sör és a bor a legdrágább

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A professzor elmondta: 100 gramm tiszta szesznek megfelelő ital illegális kotyvalékból mintegy 120, vodkából 160, sörből 600, borból 720 forintnak megfelelő összegből fedezhető, míg Észak-Európában, ahol hasonlóak a klímaviszonyok és az alkoholfogyasztási szokások, a helyzet éppen fordított: sör a legolcsóbb és a vodka a legdrágább.

    A gazdasági válság egyik következménye pedig az, hogy az oroszok, akik közül sokan már megtanultak európai módra inni, például bort, újra a lehető legerősebb és legolcsóbb italokat keresik, s a vodkafogyasztás nő.

    Nyemcov kijelentette: az alkoholfogyasztás Mihail Gorbacsov szovjet elnök által a nyolcvanas években kezdeményezett visszaszorítása legalább egymillió ember életét mentette meg, s úgy vélte, az egyetlen lehetőség most is a felülről jövő kezdeményezés.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

    A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt gondolják, hogy ezek eltérései a normál tartománytól kizárólag az alkoholfogyasztással állhatnak összefüggésben, valójában azonban számos olyan betegség is okozhat emelkedett értékeket, amelyek nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.

    Az alkohol az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője

    A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában - állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás.

    Az alkoholizmus kezelése: Terápiás lehetőségek

    Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek közé tartozó kóros állapot, mely túlmutat az orvosi kereteken, társadalmi, egzisztenciális, kulturális probléma. Genetikai hajlam, látott-tanult minták szerepe és élethelyzeti események egyaránt lehetnek döntőek.

    Hol kezdődik az alkoholizmus? - Az orvos válaszol

    Hol kezdődik az alkoholizmus, és milyen tünetekről lehet felismerni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA