• Egy szál cigarettától is kialakulhat függőség

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyes emberek már egyetlen szál cigarettától is nikotinfüggőkké válhatnak, állapították meg új-zélandi tudósok. Kutató orvosok 96 ezer 14-15 éves kamaszt kérdeztek meg kérdőíves módszerrel a dohányzási szokásaikról és a nikotinvágyukról.

      Ez is érdekelheti Önt

   • Mit tartalmaz a cigaretta?
   • Függőség: mit lehet tenni?
   • A rendszeres dohányzók - mint előre lehetett sejteni - azt felelték, hogy állandó vágyat éreznek az újabb cigarettára, és ezt a vágyat nehezen tudják legyűrni. Meglepő módon azonban kiderült, hogy azok is éreznek nehezen kontrollálható nikotinéhséget, akik csak ritkán gyújtanak rá. Azoknál, akik havonta egy szál cigarettánál kevesebbet szívnak, 46 százalék nem tudja legyűrni a nikotinvágyat.

    Hirdetések

      Nikotinfüggőség és genetika

    Egy 2004-es kanadai kutatás 13 évesekről megállapította, hogy van genetikai háttere a nikotinfüggőség kialakulásának. A nikotinfüggőknél egy génvariáció miatt kisebb a májban annak az enzimnek a koncentrációja, amely a nikotint lebontja. Más nikotinfüggőknél pedig abban a génben van eltérés, amely a megjutalmazottság érzetét szabályozó dopamin termelését szabályozza.

    Még érdekesebb, hogy a leküzdhetetlen nikotinvágy már rögtön a dohányzás kipróbálása után meg tud jelenni. A kontrollálhatatlan nikotinéhségről beszámoló tinédzserek 10 százaléka élete első cigarettája után két napon belül vágyat érzett az újabb rágyújtásra, 25 százaléknál pedig az első cigi után egy hónapon belül jelentkezett ez az érzés.

    A kutatók megállapítják, hogy már egyetlen szál cigaretta elszívásától kialakulhat "az autonómia korlátoltsága".

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA