• Kokainelles vakcina?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikai kutatók bejelentették, hogy sikeres klinikai tesztet végeztek egy új kokainellenes oltóanyaggal, amely reményt nyújt a függőség kezelésére. Csak az Egyesült Államokban 1,6 millió a kokainfüggők száma.

    A tudósok szerint a vakcina oly módon csökkenti a drog hatását, hogy növeli az antitestek szintjét: ennek eredményeként a kokain hatása már azelőtt elenyészik, hogy eljutna az agyba és ott létrehozná azt az eufóriás érzést, amelyet aztán újra át szeretnének élni a drogfüggők.

    Hirdetések

    A hat hónapon át tartó klinikai tesztelés során a Yale Egyetem és a Baylor College of Medicine kutatói azt tapasztalták, hogy a szérummal beoltott kokainfüggők 38 százalékában elegendő antitest alakult ki a drog hatásának blokkolására.

    A hatás azonban nem tartott két hónapnál tovább.

    "Az optimális kezeléshez kétségkívül ismételt oltásokra lenne szükség, így lehetne fenntartani a megfelelő antitestszintet" - szögezték le az Archives of General Psichiatry nevű orvosi szakfolyóirat hétfői számában a tudósok.

    15 éve dolgozik az oltóanyag létrehozásán

    Thomas Kosten, a tanulmány fő szerzője 15 éve dolgozik a kokainellenes oltószer létrehozásán. "Tizenöt éve még mindenki azt mondta, hogy lehetetlen antitesteket előállítani olyan kis molekulák ellenében, mint a kokainé" - mondta el az AFP-nek a tudós.

      Drogok és veszélyeik

   • Drogok és veszélyeik: a kokain
   • Drogok és veszélyeik: a speed
   • Drogok és veszélyeik: az extasy
   • Drogok és veszélyeik: az LSD
   • Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
   • Drogok és veszélyeik: a cannabis
   • A klinikai tesztelésen 115 kokainfüggő vett részt, 58-at az oltóanyaggal kezeltek, a másik 57 placebót, vagyis gyógyhatás nélküli helyettesítőt kapott.

    Az új szerrel beoltott személyek 38 százalékában alakult ki annyi antitest, hogy nem érezték a drog hatását.

    Ebben a csoportban erősen visszaesett a kokainfogyasztás, a tanulmány szerint olyanok is voltak, akik a továbbiakban egyáltalán nem éltek a droggal.

    A kokain legnagyobb piaca az Egyesült Államok. Mexikóban, ahonnan a drog jelentős részét az amerikai piacra juttatják, a csempészet az erőszak eluralkodására, véres bandaháborúra vezetett.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Kipróbálta a cigit? Valószínűleg újra rá fog gyújtani!

    Brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi adatok elemzésével azt találták, hogy az emberek 60,3 százaléka kipróbálta a dohányzást, közülük 68,9 százalékra becsülték azok arányát, akiknél napi szokássá vált a cigarettázás.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA