• Évente 23-25 ember hal meg kábítószer-túladagolásban Magyarországon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon a problémás drogfogyasztók, illetve kábítószerfüggők mindössze 15 százalékát kezelik évente, de őket sem mindig a megfelelő módon - hívta fel a figyelmet Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer bizottságának vezetője.

    Itthon - Európa többi országához képest - nem sokan halnak meg túladagolásban, és a függő használók száma sem kiugró. A kábítószer-ellenes világnap alkalmából civil szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az eddiginél lassabban jutnak a pályázati programok pénzhez, és ez veszélyezteti a drog prevenciót és a kezelést.

    Hirdetések

    A Magyar ENSZ Társaság a kábítószer-ellenes világnap alkalmából tartotta az ENSZ új, tízéves globális drogstratégiájáról szóló ülését. Az eseményt követően Topolánszky Ákos a Független Hírügynökségnek elmondta: a stratégia fő üzenete, hogy a különböző módon gondolkodó országok egyesítsék nézeteiket a kábítószer kérdésben. A stratégiában megfogalmazott három alapvető tétel a kereslet és a kínálat csökkentése, valamint a nemzetközi együttműködés prioritása.

    A keresleti oldal a kulcs

      Drogok és veszélyeik

    6/1 Drogok és veszélyeik: a kokain
    6/2 Drogok és veszélyeik: a speed
    6/3 Drogok és veszélyeik: az extasy
    6/4 Drogok és veszélyeik: az LSD
    6/5 Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
    6/6 Drogok és veszélyeik: a cannabis
    A dokumentum azt is megállapítja, hogy a kínálat csökkentéssel önmagában nem lehet megoldani a drogproblémát, hanem a keresleti oldal átalakítása hozhat eredményt. Azaz minél kevesebben akarjanak kábítószert használni, és ha mégis élnek vele, akkor lehető legkevésbé ártalmas módon tegyék azt - fűzte hozzá a bizottság vezetője.

    A magyarországi helyzetről a szakember kifejtette: komoly társadalmi jelenséggé vált itthon is a drogprobléma, de az európai országokhoz képest kevesen vannak, akik emiatt meghalnak. Évente 23-25 ember veszti életét a túlzott kábítószerfogyasztás miatt.

    A fővárosi kamaszok 30 százaléka próbált már ki drogot

    Becslések szerint a problémás droghasználók száma 22-26 ezerre tehető. A függők, azaz az intravénás heroinfogyasztók körülbelül 4-5 ezren vannak - ez a szám sem mondható kiugrónak nemzetközi összehasonlításban.

    Országosan a 16 éven körüliek 21-22 százaléka próbált már ki valamilyen drogot, a fővárosiaknál ez az arány 30 százalék. A 18 éves budapestiek 50 százaléka használt már életében legalább egyszer kábítószert.

    Nincs megfelelő ellátás a drogbetegeknek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Drogbetegek csak 15 százalékát kezelik évente, és akiket kezelnek, azok sem mindig kapnak számukra megfelelő kezelést. Topolánszky Ákos hangsúlyozta: jelentős fejlesztésekre lenne szükség az ellátásban. Figyelni kellene arra, hogy nem egyszerűen több helyet kell biztosítani, hanem megfelelő körülményeket is kell teremteni ennek a betegcsoportnak.

    A kábítószer-ellenes világnap alkalmából szakmai szervezetek arra hívják fel pénteki közleményükben a figyelmet, hogy szerintük veszélyben van a drog prevenció és a kezelés. A kábítószer-fogyasztás ártalmait megelőző és kezelő civil szervezetek szerint a kormány egyik rendelete miatt az eddigiekhez képest is lassabban juthat majd pénzhez a pályázati programok többsége.

    A civil szervezetek csak akkor pályázhatnak ugyanis, ha rendelkeznek a pályázat megvalósításához elegendő és jellemzően jelentős megtakarítással. A szervezetek szerint nem pusztán néhány civil szervezet megszűnése a tét, hanem az, hogy számos eddig főleg civilek által elvégzett állami és önkormányzati feladat válik gazdátlanná.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Tudta-e a koffeinről?

    A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

    Vakságot is okozhat a dohányzás

    Jelentősen ronthatja a látást a dohányzás, akár vakságot is okozhat - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára.

    Féltékenység - A legmérgezőbb lelki szenvedély nyomában

    A szakemberek szerint a leggyötrőbb és legmérgezőbb lelki szenvedély a féltékenység, amit Othello-szindrómának is neveznek. A zöldszemű szörnyként is nevezett népbetegségnek egyelőre egyetlen orvos sem tudja receptre felírni a gyógyító ellenszerét. A megoldás első lépésben önmagunk elfogadásában és az önismeretben rejlik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA