• Heti átlag 21,5 adag szeszt vedel Európa

    Szerző:
    WEBBeteg

    Világszerte minden huszonötödik, az egykori Szovjetunió utódállamaiban minden hetedik halál összefüggésben van az alkoholfogyasztással, amely a legszegényebb embereket érinti leginkább - állapították meg a brit Lancet orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban kanadai kutatók.

    Világszerte heti tizenkét egység a hetente elfogyasztott átlagos alkoholmennyiség, az európaiak azonban 21,5 adag italt töltenek magukba heti átlagban - idézi a Torontói Egyetem kutatóinak adatait a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

    Hirdetések

     Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

    A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kultúrált. 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő!Az alkoholfogyasztási szokásokról>>
    (Egy adag vagy egység tíz milliliter alkoholnak felel meg: két deci sörnek, 1 deci bornak vagy 3 centiliter töménynek.)

    A Jurgen Rehm vezette kutatócsoport szerint az alkoholbetegség hasonló helyzetet teremt mostanában, mint a dohányzás egy évtizeddel ezelőtt. Az utóbbi ellen eredményes küzdelem zajlik világszerte.

    A kutatók megjegyzik, hogy bár a mértékletes alkoholfogyasztásnak vannak előnyös hatásai, különösen a szív- és érrendszer egészségére, ezeket messze felülmúlják a hátrányok.

    Világszerte eltérőek az italozási szokások

    A világ különféle részein az italozási szokások igen eltérőek. Az európai 21,5 egységhez képest az amerikai kontinensen 17, a Közel-Keleten pedig mindössze 1,3 adagot isznak meg hetente. A teljes felnőtt népességből a férfiak 45, a nők 66 százaléka élete legnagyobb részében tartózkodik az alkoholtól.

      John Hopkins Egyetem alkoholizmus teszt

    A tesztet a John Hopkins Egyetem orvosai fejlesztették ki, annak meghatározására, hogy kitöltőjük alkoholizmusban szenved-e.
    Töltse ki Alkoholfüggőségi tesztünket! >>

    Az egész világból származó összehasonlítható adatok 2004-re vonatkoznak, és azt mutatják, hogy az összes halálozás mintegy 4 százaléka volt kapcsolatban az alkohollal. Ez az arány Európában 10, az egykori Szovjetunió utódállamaiban pedig 15 százalékos volt.

    A kutatók szerint a nők gyakoribb italozása áll a mögött a tény mögött, hogy 2000 után jelentősen megnövekedett az alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható halálesetek száma, noha ötször több férfit érint alkohollal összefüggő betegség, mint nőt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

    A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt gondolják, hogy ezek eltérései a normál tartománytól kizárólag az alkoholfogyasztással állhatnak összefüggésben, valójában azonban számos olyan betegség is okozhat emelkedett értékeket, amelyek nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.

    Az alkohol az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője

    A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában - állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA