Miért olyan nehéz leszokni a dohányzásról?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A dohányzók közül nagyon sokan úgy indulnak neki a boldog újévnek, hogy megfogadják, idén megszabadulnak egészségtelen szenvedélyüktől. Nagyrészüknek nem fog sikerülni, a tudósok tudni vélik, hogy miért.

A dohányzásról leszokottak számos kísértésnek vannak kitéve. Hiányzik ugyanis maga a szokás, a nikotin nyújtotta élvezet, s a megszokottá vált nap közbeni cigarettaszünetek. Számukra szinte elviselhetetlen látvány, ha valaki jelenlétükben gyújt rá. Legtöbbjüknek már ennyi elég, hogy a szilveszter éjszakáján tett fogadalmat megszegve azonnal cigi után kutassanak. Mindezt a Joseph McClernon és kollégái által elkészített tanulmány is megerősíti.

Az amerikai Észak-Karolina állam Durham városában megtalálható Duke Egyetem munkatársai segítségére olyan, a dohányzásról önkéntesen leszokni kívánó emberek voltak, akik a megfigyelések során hajlandóak voltak mágneses rezonancián alapuló agyvizsgálatnak (MRI-vizsgálat) is alávetni magukat.

Utóbbira azért volt szükség, mert McClernon és kollégái az MRI-készülékkel kiválóan dokumentálni tudták a dohányzásról leszokók agyi aktivitásának változásait a leszokás felé vezető úton.

Ennek megfelelően az első vizsgálatokat még azelőtt elvégezték, hogy a füstölgők felhagytak volna szenvedélyükről. Az agyi aktivitás második, készülékkel történő mérésére a leszokás első 24 órájában került sor. A résztvevők kezébe mindkét MRI-vizsgálat során olyan fotókat adtak, amelyek éppen dohányzó embereket ábrázoltak.

A tudósok a két alkalom eredményei között markáns különbséget figyelhettek meg: a leszokás kezdetén elvégzett „szkennelés” során jóval nagyobb agyi aktivitást észleltek. „Vizsgálatunk eredménye arra utalhat, a dohányzással való felhagyás az agyat nyilvánvalóan érzékenyebbé teszi a cigarettázáshoz kapcsolható ingerek szempontjából” - mondja Joseph McClernon.

Csak öt százaléknak sikerül

A tengerentúli tanulmány arra is rámutat, hogy miért is van olyan nehéz dolguk a leszokni vágyóknak, és főleg, hogy miért válnak egykönnyen visszaesővé: „azok közül, akik szakértő segítsége nélkül, „autodidakta módon” teszik le a cigarettát, mindössze öt százaléknak sikerül tartósan absztinensnek maradnia a dohányárukkal szemben” - magyarázza a szakember. „A legtöbb ex-dohányos ugyanis több-kevesebb idő elteltével újra rágyújt. Tanulmányunkkal egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a dohányzásról való leszokás problematikáját, és a közben végbemenő agyi folyamatokat megértsük.”

Az amerikai kutatók számára az volt különösen meglepő a második megfigyelés során, hogy az agy - miközben „tulajdonosa” a dohányzót ábrázoló fotót nézte - teljes gőzzel dolgozott. „A dorsalis területen, amely - többek között - a szokások és rutinszerű tevékenységek (mint a fogmosás vagy a kerékpározás) megtanulásáért felelős, különösen nagy tevékenységet észleltünk” - mondja McClernon. A szenvedélybetegségek szakértője ebből arra enged következtetni, hogy a leszokás nem pusztán önkontroll kérdése, hanem sokkal inkább attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül egy rögzült szokást „törölni” az agyból.

A legújabb terápiás módszerek pontosan a szokás „kiradírozásán” alapulnak. Joseph McClernon és egyik munkatársa, Jed Rose egy korábbi tudományos munkája során már bebizonyította, hogy a nikotintapasz nikotinmentes cigarettával párosítva segíthet a korábban tanult és erősen rögzült szokásokon való változtatáson. „E párosítás során ugyanis a dohányzás aktusa gyengül, hiszen a cigaretta elszívása által sem jut a füstölgő jókora nikotin-forráshoz, s ez segít a tartós cigaretta-absztinencia megőrzésében” - mondja Jed Rose.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.