Izomlazító alkoholizmus ellen?

Független Hírügynökség
megjelent:

A francia orvostársadalomban nagy vitát váltott ki egy könyv, amely szerint egy ismert izomlazító szerrel kiválóan lehetne gyógyítani az alkoholizmust. A baclofennel az a probléma, hogy alkoholizmus ellen nem volt klinikailag tesztelve.

Olivier Ameisen szívgyógyász Le Dernier Verre (Az utolsó pohár) című könyvében azt állítja, hogy baclofennel saját magát kigyógyította az alkoholizmusból. A baclofen 70 éve ismert gyógyszer, fájdalommal járó túlzott izomtónus ellen alkalmazzák, például gerincsérülések vagy szklerózis multiplex esetében.

Az orvostársadalom egy része felelőtlenséggel vádolja a francia orvost, a másik tábor szerint Ameisen csak ledönt egy tabut.

Svájcban Pascal Gache, a genfi klinika alkoholistákkal foglalkozó osztályának vezetője közölte, hogy maga is kezelt már ezzel a szerrel mintegy 30 alkoholistát. Egy részük jól viselte a nagy dózist, más részük kevésbé.

Csak saját felelősségre

Franciaországban a gyógyszerbiztonsági hatóság, az Afssaps figyelmeztette az orvosokat, hogy aki alkoholizmus ellen alkalmazza ezt a gyógyszert, az kizárólag saját felelősségére teheti. Addiktológusok sürgetik, hogy végezzenek a gyógyszerrel megfelelő klinikai vizsgálatot, és ez döntse el, hogy használható-e alkoholizmus ellen, és milyen adagolásban.

Más orvosok szerint aki azt hiteti el az emberekkel, hogy létezik csodaszer az alkoholizmus ellen, az nem érti ennek a betegségnek az összetett voltát.

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.