Védőoltás drogfüggőség ellen?

Független Hírügynökség
megjelent:

Már embereken is tesztelik az Egyesült Államokban azt a védőoltást, amely a drogfüggőség ellen hat - írja a Népszabadság. A kokain hatása elleni vakcina olyan ellenanyag termelésére készteti az immunrendszert, amely a véráramba kerülve semlegesíti a kokainmolekulát.

A drog így nem tud eljutni az agyig, ezért nem fejti ki az örömérzettel járó hatást, vagyis értelmetlen lesz a kábítószer-fogyasztás. A szer még fejlesztés alatt áll, a tervek szerint 2010-ben terjesztik be engedélyeztetni.

Genetikailag módosított kísérleti egereken francia tudósok kiderítették a drogfüggőség kialakulásának egy új elemét.

Azt már eddig is tudták, hogy a drogfüggőség azért alakul ki, mert a kábítószer fokozza egy "örömhormon", a dopamin termelődését az agyban. Most a párizsi Marie Curie Egyetem kutatói felfedezték, mit is csinál a dopamin, aminek következtében kialakul a függőség.

Bizonyos örömkeltő anyagok (heroin, kokain), de még az ételek is fokozzák az agyban a dopamin elnevezésű hírvivő anyag termelődését. A dopamin ösztönzi az agynak a "jutalomközpontját". De a molekuláris szintű kémiai reakciók sorozatában a dopamin csak egyetlen esemény. A francia tudósok találtak egy fehérjét, a DARP-32 jelűt, amely a dopamin működését segíti.

(FH)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.