Sajátos elmeállapottá nyilvánították a videojáték-függőséget

infostart.hu
megjelent:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 11. alkalommal adta ki a betegségek nemzetközi osztályozásának (ICD) listáját, ebben először vette fel a mentális zavarok listájára a videojáték-függőséget mint sajátos elmeállapotot.

A világszerte irányadó egészségügyi kódrendszer friss verziója, az ICD-11 szerint a játékfüggőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék "elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben". Néhány országban a videojáték-függőséget már korábban a jelentős közegészségügyi problémák közé sorolják.

Több országban is működnek olyan magánklinikák, ahol kezelik ezt a függőséget

A WHO utoljára 1992-ben adta ki az ICD-listát. A 2018-as útmutató leírja a betegségek kódjait, jeleit, szimptómáit. A dokumentumot orvosok és kutatók használják a betegségek nyomon követéséhez és diagnosztizálásához.

A dokumentum szerint a játékfüggőség egyéves időtartam alatt felismerhető, diagnosztizálható, de súlyosabb esetekben ennél hamarabb is felállítható a diagnózis. A WHO szerint a videojáték-függőség sajátos elmeállapotként való elismerése "a közegészségügyet szolgálja, általa az országok jobban felkészülhetnek a probléma azonosítására".

Az Egészségügyi Világszervezet "tudományos bizonyítékok alapján" fogadta el javaslatot a videojáték-függőség egy új problémaként való besorolására, és azért is, mert a világ sok részén "szükség és igény van a kezelésre" - mondta Shekhar Saxena, a WHO mentális egészségekkel foglalkozó igazgatója.

Az ICD-11 változásokat tartalmaz a szexuális zavarok osztályozását illetően is, például a szexuális diszfunkciót, ami a férfiak esetében többnyire a merevedési zavart jelenti, valamint a szexuális inkongruenciát (transzneműség) többé nem a mentális, hanem a nemi élettel kapcsolatos zavarok közé sorolja.

Bővebben Függőségek - Mikor van baj?

A teljes cikket az Infostart.hu oldalon olvashatja.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.